Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έξυπνος» φωτισμός, στον δρόμο των ΣΔΙΤ

Εικόνα του άρθρου «Έξυπνος» φωτισμός, στον δρόμο των ΣΔΙΤ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2019, 00:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O «έξυπνος» φωτισμός, μετά τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι ο τομέας στον οποίο αρχίζουν και «επενδύουν» μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Και φυσικά όσο μεγαλύτερα τα «πακέτα», τόσο μεγαλύτερο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Η περίπτωση της Ηπείρου θεωρείται από τις περιπτώσεις εκείνες που ενδιαφέρουν πολλούς. Εύλογο, αν σκεφθεί κανείς ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει «ηγηθεί» της επιλογής της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την οποία έχουν αρχίσει να την ακολουθούν κι άλλοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Με όχημα τον μηχανισμό ELENA, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που χρηματοδοτεί τις τεχνικές μελέτες, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει βγάλει από τον Αύγουστο «στον αέρα» τον διαγωνισμό για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο με λαμπτήρες led. Την ίδια ώρα περιμένει τι μέλλει γενέσθαι με το άλλο «πακέτο» οδοωτισμού για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα, προσδοκά ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα πάει... με το μέρος της. 

Ας πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα. Η α’ φάση του διαγωνισμό για τον «έξυπνο» οδοφωτισμό στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο (με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, που έγινε και στην περίπτωση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης) είναι σε εξέλιξη. Η προθεσμία που έχει δοθεί στις όποιες ενδιαφερόμενες εταιρίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, είναι η 4η Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έδωσε εντολή να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου με το σκεπτικό να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο διάλογος. 

Όπως επιβεβαιώνει ο κ. Καχριμάνης στον «Τύπο Ιωαννίνων», υπήρχε σχετικό αίτημα για παράταση από δύο μεγάλες εταιρίες, από τον όμιλο «Μυτιληναίος» και από την ΤΕΡΝΑ. Ο εν λόγω διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου (είτε με ιδία κεφάλαια είτε με δάνειο από την ΕΤΕπ), ενώ θα διαχειρίζεται τον «έξυπνο» φωτισμό για 16 χρόνια.


Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Για την άλλη περίπτωση με τον οδοφωτισμό στα δημοτικά οδικά δίκτυα, μέχρι πριν από λίγους μήνες υπήρχε συμφωνία μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας για έναν ανάλογο διαγωνισμό, με μια πρώτη εκτίμηση του συνολικού προϋπολογισμού να φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι Δήμοι Αρταίων και Πρέβεζας αποχώρησαν από τη συμφωνία, με το «πακέτο» αυτό του οδοφωτισμού να μένει μετέωρο. Μετεκλογικά, ο Δήμος Πρέβεζας επέστρεψε στη συμφωνία (με τον δήμαρχο να αλλάζει), ενώ ο Δήμος Αρταίων παρέμεινε εκτός συμφωνίας και αποφάσισε να πάρει τον δικό του δρόμο.

Όπως τον δικό του δρόμο είχε πάρει και ο Δήμος Ιωαννιτών που επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα είχε αποφασίσει να κάνει διαγωνισμό για αντικατάσταση λαμπτήρων με LED με ιδίους πόρους και στη συνέχεια να διεκδικήσει την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Η νέα ηγεσία του Δήμου Ιωαννιτών προχώρησε όμως στην ακύρωση του διαγωνισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και του συλλόγου των εργαζομένων στον Δήμο Ιωαννιτών.

Τα επιχειρήματα του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ ήταν ότι «η λύση αυτή δεν είναι συμφέρουσα» όπως και ότι επρόκειτο για εν μέρει μόνο παρέμβαση στην πόλη. Ο κ. Ελισάφ διαβεβαίωνε ότι δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το ενεργειακό αυτό έργο ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας είχε μιλήσει σαφέστατα για μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και για σύμβαση ενεργειακής απόδοσης. Την ίδια ώρα, είναι γνωστό ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Περιφέρεια Ηπείρου για ΣΔΙΤ.

Το τι μέλλει γενέσθαι, θα φανεί σύντομα. Την ερχόμενη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, η οικονομική επιτροπή θα συζητήσει για τη «λήψη απόφασης του τρόπου ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού». Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν θέλει να εντείνει το ήδη τεταμένο κλίμα και θέλει να κάνει συζήτηση, δεδομένου ότι το θέμα πρέπει να πάει και στο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back