ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έξυπνο παρκάρισμα» μέσω… κινητού

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2017, 17:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο πρόγραμμα Motivate, μαζί με τη Ρόδο και πόλεις από την Ιταλία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Κροατία, προκειμένου να γίνει η πόλη πιο «έξυπνη» στο παρκάρισμα. Πρακτικά, η προσπάθεια θα καταλήξει, σε πρακτικό επίπεδο, σε μια εφαρμογή η οποία μέσω κινητού, τάμπλετ κ.λπ. θα υποδεικνύει τις ελεύθερες θέσεις παρκαρίσματος σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε πραγματικό χρόνο. Θα πει κάποιος ότι το πρόβλημα του κέντρου είναι ακριβώς ότι τα αυτοκίνητα κινούνται σε αυτό και δεν θα έχει άδικο, ωστόσο, ο Δήμος (και οι σκοποί του προγράμματος) διαβεβαιώνει ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο ενός Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας που θα «χωρέσει» όλες τις μορφές μετακίνησης, θα σέβεται το περιβάλλον κ.ο.κ.

Τρίτη πρωί, έγινε μια εκτεταμένη και λεπτομερής παρουσίαση της εφαρμογής, στην πρώτη συνάντηση η οποία έγινε στο δημαρχείο Ιωαννίνων. Το χρονοδιάγραμμα έχει άλλη μια συνάντηση τον Ιούνιο, την πρώτη τεχνική και την εφαρμογή της… εφαρμογής στο τέλος της χρονιάς. Τι κάνει όμως το app;

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας έδωσε μερικά χαρακτηριστικά: «Είναι μια εφαρμογή που θα ενημερώνει διευκολύνοντας τη στάθμευση, μέσω ενός συστήματος με αισθητήρες» τόνισε. Θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 200-300 θέσεις σε δρόμους γύρω από τους κεντρικούς πεζοδρόμους. Πρακτικά, ένας οδηγός θα ενημερώνεται πού υπάρχει διαθέσιμη θέση. Η εφαρμογή θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο για παρατηρήσεις κ.λπ., ενώ ο προϋπολογισμός για τον Δήμο Ιωαννιτών είναι 130.00 ευρώ περίπου.

Η εφαρμογή θα είναι κάτι περισσότερο από απλό «πάρκινγκ μανατζμεντ», τουλάχιστον σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε. Οι πολίτες θα μπορούν να καταγράφουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, μέσω διαφόρων τρόπων, στο μοτίβο του crowdsourcing, δηλαδή την κατάθεση απόψεων, παρατηρήσεων, ακόμα και κριτικών, μέσω ίντερνετ (μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ο.κ.). Υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για δυνατότητα «συγκέντρωσης πόντων» μέσω ενός διαδικτυακού απλού παιχνιδιού ή της συμμετοχής στο crowdsourcing, οι οποίοι θα «εξαργυρώνονται» με κάποιον τρόπο.

Αυτός μάλλον θα βρεθεί… εύκολα, καθώς το σύστημα «έξυπνου παρκαρίσματος» θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη στάθμευση.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back