Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έξωση» στα κιρκινέζια;

Εικόνα του άρθρου «Έξωση» στα κιρκινέζια;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2020, 00:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κιρκινέζι είναι ένα μικρό γεράκι, προστατευόμενο είδος που απειλείται με εξαφάνιση και αρκετά οικείο στους Γιαννιώτες. Τα Γιάννενα φιλοξενούν έναν σημαντικό πληθυσμό από κιρκινέζια, με μία από τις αγαπημένες τους φωλιές να βρίσκεται στη στέγη του Δικαστικού Μεγάρου. Το «καταφύγιο» αυτό όμως είναι πάρα πολύ πιθανό να χαθεί, όπως καταγγέλλεται…

Τον τελευταίο καιρό, στο Δικαστικό Μέγαρο, γίνονται εργασίες ανακατασκευής της στέγης με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου. Λόγω όμως της μεγάλης σημασίας που έχει το κτίριο για το προστατευόμενο και απειλούμενο αυτό είδος, υπήρξε συμφωνία για τοποθέτηση τεχνητών φωλιών. Η συμφωνία όμως δεν τηρήθηκε τελικά από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων με πρόεδρο τον Νίκο Μπούκα.



Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται ότι κατά την υπογραφή της ανάληψης του έργου για την ανακατασκευή της στέγης από την ανάδοχο εταιρία, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση εργασίας στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου όλων των αρμοδίων φορέων: της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, του ανάδοχου εργολάβου και εκπροσώπου του Δήμου Ιωαννιτών.

Σε αυτή τη συνάντηση συμφωνήθηκε η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών στην υπό ανέγερση στέγη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Το κόστος αυτής της δράσης, όπως και τη συντήρηση των φωλιών και την κάλυψη ενδεχόμενης φροντίδας των πουλιών, ανέλαβε αποκλειστικά η Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος αναφέρει ότι πρόσφατα ενημερώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ότι στις 31 Αυγούστου, λίγες μέρες πριν το κρίσιμο στάδιο τοποθέτησης των φωλιών, με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, ματαιώθηκε η συνεργασία μεταξύ της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του αναδόχου, με την πρώτη να στέλνει σχετική επιστολή στην Περιφέρεια Ηπείρου με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Χαρακτηρίζει δε την απόφαση της Περιφέρειας «ακατανόητη» και «καταστροφική για το προστατευόμενο είδος». Ο Σύλλογος ζητά από την Περιφέρεια Ηπείρου να κάνει δημόσια τοποθέτηση και να γνωστοποιήσει τον λόγο της παύσης της συνεργασίας μεταξύ Ορνιθολογικής Εταιρείας και αναδόχου για την εγκατάσταση των φωλιών. Παράλληλα, καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να παρέμβουν άμεσα με στόχο να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση.

Ενδιαφέροντα είναι δε και τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος για το κιρκινέζι. Όπως σημειώνει, το μικρό αυτό γεράκι κάποτε φώλιαζε σε μεγάλους αριθμούς στα Γιάννενα, αλλά πλέον έχουν απομείνει μόλις 62-72 ζευγάρια σύμφωνα με πρόσφατες καταγραφές. Το κιρκινέζι είναι ένα μεταναστευτικό γεράκι το οποίο αναπαράγεται σε αποικίες και κατά κύριο λόγο φωλιάζει σε ανθρώπινες κατασκευές.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί ένα σημαντικό χώρο φωλεοποίησης για το κιρκινέζι, αλλά και έναν σημαντικό σταθμό προ-μεταναστευτικής συγκέντρωσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Τέλος, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, «το είδος χαρακτηρίζεται από έντονη φιλοπατρία καθώς επιστρέφει κάθε χρόνο στην ίδια αποικία και κατά μεγάλο ποσοστό στο ίδιο κτίριο». Στη στέγη του Δικαστικού Μεγάρου, φωλιάζει το 1/3 του αναπαραγόμενου πληθυσμού του κιρκινεζιού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back