ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Άστεγο» Δικαστικό Μέγαρο; Προς το παρόν

Εικόνα του άρθρου «Άστεγο» Δικαστικό Μέγαρο; Προς το παρόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2020, 21:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χωρίς… στέγη είναι αυτές τις ημέρες το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, που άνοιξε τις πύλες του το 1976 (με τον θεμέλιο λίθο να μπαίνει επί δικτατορίας). Εδώ και λίγο καιρό, έχει ξεκινήσει το έργο της ανακατασκευής της στέγης όπως και της εγκατάστασης νέου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Η παλιά στέγη είχε «ενοχοποιηθεί» για  πολλά δεινά, και δη εισροής  υδάτων (γνωστοί οι κουβάδες στους διαδρόμους του μεγάρου κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων) και έντονης υγρασίας, που με τη σειρά τους προκαλούσαν ώς έναν βαθμό και λειτουργικά προβλήματα.

Το έργο με προϋπολογισμό 544.000 ευρώ χρηματοδοτεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων. Τη σχετική πίστωση είχε εγκρίνει τον Μάρτιο του 2019 ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καλογήρου, αποδεχόμενος το χρόνιο αίτημα των δικαστικών υπαλλήλων, των δικαστικών αρχών αλλά και των δικηγόρων. Την υλοποίηση ανέλαβε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία και έκανε τον σχετικό διαγωνισμό πέρσι το καλοκαίρι. Τον Φεβρουάριο του 2020, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε στην εταιρία «ΤΟΜΗ Μακεδονίας», η οποία έδωσε μια μεγάλη έκπτωση (61,23%, άρα κόστος έργου 210.832 ευρώ).

Σημειωτέον ότι η στέγη του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων παρουσιάζει… μια ιδιαιτερότητα. Είναι η αγαπημένη φωλιά για τα κιρκινέζια στα Γιάννενα –το κιρκινέζι είναι ένα είδος γερακιού και είναι προστατευόμενο είδος- όπως είχαν ανακοινώσει πέρσι ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο δράσεων έρευνας του προγράμματος LIFE-Falkon.

Στο Δικαστικό Μέγαρο, θα γίνει και ένα ακόμη έργο το επόμενο διάστημα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε στις 30 Ιουλίου πίστωση για προμήθεια και εγκατάσταση μίας μαγνητικής πύλης ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων και μίας ακτινοσκοπικής συσκευής ελέγχου χειραποσκευών (X-Ray), προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back