Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κιρκινέζι: Το γεράκι της πόλης των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Κιρκινέζι: Το γεράκι της πόλης των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2019, 18:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κιρκινέζι είναι ένα μικρό γεράκι και προστατευόμενο είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Η πόλη των Ιωαννίνων είναι από τις πόλεις που έχουν την τύχη να φιλοξενούν σημαντικό πληθυσμό κιρκινεζιών, που αριθμεί περισσότερα από 100 αναπαραγόμενα ζευγάρια. Δεν είναι τυχαίο που το μικρό αυτό γεράκι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα σύμβολο για την πόλη.

Η πιο αγαπημένη φωλιά για τα κιρκινέζια στα Γιάννενα είναι δε το Δικαστικό Μέγαρο.

Όπως κάνει γνωστό σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, στα μέσα Ιουνίου η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του Φορέα, ξεκίνησε δράσεις έρευνας και διατήρησης των κιρκινεζιών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-Falkon. Στόχος του προγράμματος είναι  η ενδυνάμωση των πληθυσμών του είδους στις βορειότερες περιοχές εξάπλωσής του στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Η ερευνητική ομάδα της Ορνιθολογικής Εταιρείας τοποθέτησε πομπούς καταγραφής θέσης (GPS) σε τέσσερα ενήλικα κιρκινέζια, με σκοπό τη μελέτη των κινήσεων και της συμπεριφοράς τους κατά την αναπαραγωγική περίοδο, καθώς και τον εντοπισμό των περιοχών τροφοληψίας τους. Οι εργασίες πεδίου είχαν ως επίκεντρο τον σημαντικότερο φωλεοποίησης του είδους, το Δικαστικό Μέγαρο, τη διοίκηση του οποίου ο Φορέας Διαχείρισης και η Ορνιθολογική Εταιρεία ευχαριστούν για την παραχώρηση άδειας εισόδου στη στέγη του κτιρίου.

Το κιρκινέζι, γνωστό τοπικά ως κίκιλας ή κιληλαίος, είναι ένα μικρό, μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται κατά αποικίες, πολύ συχνά μέσα σε κατοικημένες περιοχές, όπου επιλέγει τρύπες σε ψηλά κτίρια, σε τοίχους σπιτιών και αποθηκών ή σε σκεπές για να φτιάξει τη φωλιά του. Αν και γεράκι, είναι κατά κύριο λόγο εντομοφάγο πουλί και για να τραφεί προτιμά ανοιχτά και ξηρά ενδιαιτήματα, φυσικά ή διαχειριζόμενα χορτολίβαδα και μη εντατικές καλλιέργειες. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά και προστατεύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα LIFE-Falkon στην Ελλάδα υλοποιείται σε τέσσερις περιοχές Natura 2000 στα Γιάννενα, στη Λήμνο και στη Θράκη.


*Η φωτογραφία είναι του Ν. Τσιόπελα και της Ορνιθολογικής Εταιρείας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back