ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων: Παράταση 14η

Εικόνα του άρθρου Σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων: Παράταση 14η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2021, 16:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιμένει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δη στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, μετά και τις όχι και τόσο σαφείς απαντήσεις της περιφερειακής αρχής κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 19 Μαρτίου.

Με τη λειτουργία των οκτώ Σ.Μ.Α. στην Ήπειρο, αναμένεται η μείωση του κόστους της μεταφοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας ή στους ΧΥΤΥ. Τα έργα των Σ.Μ.Α. γίνονται σε δύο επίπεδα: σε επίπεδο κατασκευής και σε επίπεδο προμήθειας εξοπλισμού. Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει το 2015 με τους τότε φορείς διαχείρισης απορριμμάτων.

Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να δώσει παράταση στην προθεσμία του χρόνου παράδοσης του εξοπλισμού μέχρι τις 31 Μαΐου του 2021.

«Η Οικονομική Επιτροπή σήμερα ήρθε να επικυρώσει την απόφαση του περιφερειάρχη και -χωρίς απόφαση της Κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης-  έδωσε την 14η παράταση στην ολοκλήρωση του έργου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», κάνοντας λόγο για «πράξεις και παραλείψεις της περιφερειακής αρχής που έχουν σαν αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που ασχολούνται με τη μεταφορά των απορριμμάτων και την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων που πληρώνουν μέσω των ανταποδοτικών τελών των Δήμων».

Σύμφωνα με την απόφαση του περιφερειάρχη, στην οποία αναφέρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» η παράταση παράδοσης του εξοπλισμού δίνεται επειδή «σε κάποιους από τους υπό κατασκευή Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δεν έχουν ολοκληρωθεί, έως σήμερα, τα έργα υποδομής». Η περιφερειακή αρχή, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε υποστηρίξει ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Σ.Μ.Α. οφείλονται «σε εξωγενείς παράγοντες χωρίς  υπαιτιότητα της Περιφέρειας. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση προέκυψε από την αδυναμία σύνδεσής τους με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ» είναι η απάντηση.

Όσον αφορά το έργο της προμήθειας του εξοπλισμού των Σ.Μ.Α. εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2017. Η σύμβαση δε για την προμήθεια του εξοπλισμού υπογράφηκε με την κοινοπραξία Enact-Κιούσης τον Ιούνιο του 2018. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την προμήθεια των εξής μηχανημάτων: 17 πρέσες απορριμμάτων, 17 χοάνες απόρριψης απορριμμάτων, 47 κοντέινερ κλειστού τύπου, 12 οχήματα μεταφοράς κοντέινερ, 8 γεφυροπλάστιγγες, 6 προκατασκευασμένους οικίσκους και 17 μεταλλικές ράμπες. Αφορά δε τους Σ.Μ.Α. σε Ζίτσα, Πωγώνι, Μέτσοβο, Άρτα, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back