ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Εξηγήσεις» για το τμήμα της Ηγουμενίτσας

Εικόνα του άρθρου «Εξηγήσεις» για το τμήμα της Ηγουμενίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2019, 17:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα των ήδη φοιτούντων στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας και του «διοικητικού διαδόχου» του, του τμήματος Μετάφρασης, που δεν πρόκειται όμως λειτουργήσει, είναι το πιο «φλέγον» αυτή τη στιγμή.

Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε μερικές εξηγήσεις για την απόφασή της να μην υποβάλλει πρόταση για το νέο τμήμα στην ΑΔΙΠ και πρακτικά, να ευθυγραμμιστεί με την αρνητική στάση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε πως το τμήμα δεν ήταν στο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτι που ισχύει.

Ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος προέκτεινε το θέμα, λέγοντας ότι «ασκήθηκαν πιέσεις» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει τμήμα, παρότι η αρχική πρόταση της επιτροπής διαλόγου, στην οποία συμμετείχε, ήταν η συνέχεια της ακαδημαϊκής ύπαρξης στην Ηγουμενίτσα μέσω θερινού σχολείου, διετούς προγράμματος στην ιχθυοκαλλιέργεια και λειτουργία εργαστηριακών δομών. Κάπως έτσι εξέθεσε… ακαδημαϊκά τις πολιτικές πιέσεις, έδωσε όμως και ένα «συν» στην πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει στην Ηγουμενίτσα, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τη μη λειτουργία του νέου τμήματος, με τους βουλευτές να αλληλοκατηγορούνται.

Ο κ. Γεωργάτος είπε επίσης ότι το πανεπιστήμιο δεν «παραιτείται» από τις εγκαταστάσεις της Ηγουμενίτσας και θα συνεχίσει να ψάχνει τρόπους για την αξιοποίησή τους.

Εκτός από τα προφανή, δηλαδή την ένταξη ενός μεταφραστικού τμήματος στις… κοινωνικές επιστήμες, ο προηγούμενος νόμος έχει και ένα άλλο πρόβλημα: ότι οι ήδη φοιτούντες στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων , θα πρέπει να πάρουν πτυχίο από ένα τμήμα Μετάφρασης, το οποίο έχει ιδρυθεί διοικητικά, αλλά δεν λειτουργεί…

Εάν αυτό παραμείνει ως έχει, τότε φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Ηγουμενίτσας δεν θα πάρουν ποτέ πτυχίο. Θα είναι η δεύτερη περίπτωση μετά τα αλήστου μνήμης «προγράμματα σπουδών επιλογής» που θα συμβεί κάτι τέτοιο, σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ζητήσει ή τη μεταγραφή των φοιτητών-τριών σε άλλα τμήματα με ανάλογο αντικείμενο ή τη συνέχεια της λειτουργίας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων μέχρι την αποφοίτηση των φοιτητών του, ως κομμάτι της σχολής Οικονομικών Επιστημών. Κάτι άλλο που μάλλον θα μείνει αναπάντητο, είναι γιατί ένα μεταφραστικό τμήμα εντάχθηκε σε σχολή κοινωνικών επιστημών…

Το αίτημα έχει τεθεί στην υπουργό Παιδείας και εντός της εβδομάδας, θα κατατεθεί πλήρες σχέδιο.

Μια Τρίτη παράμετρος, στην οποία αναφέρθηκε τόσο ο πρύτανης, όσο και οι κ.κ. Γεωργάτος και Νικολόπουλος, είναι το κόστος. Ο κ. Γεωργάτος είπε χαρακτηριστικά ότι ένα νέο τμήμα, με ειδική θεματική τις βαλκανικές γλώσσες, έχει μεγάλο κόστος και οι καθηγητές είναι δυσεύρετοι. Ο κ. Σταύρος Νικολόπουλος επισήμανε και αυτός τη δυσκολία της στελέχωσης με μέλη ΔΕΠ και πρόσθεσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολη η πιστοποίηση σπουδών για φοιτητές που μπήκανε σε τμήμα Διοίκησης και αποφοιτούν από τμήμα Μετάφρασης.

  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back