Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 14-05-2020, 14:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σειρά αποφάσεων για την επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας πήρε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ειδικά για τις εξετάσεις, αποφάσισε ότι οι συνθήκες και οι περιορισμοί των  μέτρων που ισχύουν κατά της διάδοσης του κορονοϊού δεν επιτρέπουν τη μαζική διεξαγωγή εξετάσεων με τη φυσική παρουσία των φοιτητών, καθώς και ότι  «καμία επιτροπή ή συλλογικό όργανο δεν μπορεί να κατοχυρώσει με τα προτεινόμενα μέτρα τη μη εξάπλωση της νόσου».

Οπότε, οι εξετάσεις του Ιουνίου θα ξεκινήσουν μετά τις 10 του μήνα και  εφόσον οι φοιτητές-τριες έχουν παραλάβει τα συγγράμματά τους. Οι  εξετάσεις θα γίνουν εξ αποστάσεως. «Επισημαίνουμε ότι η εξ αποστάσεως  εκπαίδευση λαμβάνει χώρα ως  αναπόφευκτη λύση λόγω της έκτακτης ανάγκης  και δεν αναγνωρίζεται ως  δόκιμος τρόπος εκπαίδευσης για το ίδρυμα τόσο  όσον αφορά στη διδασκαλία  όσο και στη εξεταστική διαδικασία» τονίζει η  σύγκλητος.

Διαβάστε επίσης: Εξεταστικός... σκεπτικισμός στο πανεπιστήμιο


Επίσης, το ίδρυμα τονίζει ότι με τα μέσα που διαθέτει, αδυνατεί να οργανώσει εξετάσεις με φυσική παρουσία για μεγάλο αριθμό φοιτητών, τηρώντας, παράλληλα, όλους τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας της υγείας. Πρόκειται για μια σαφής αιχμή προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς προ ημερών το ίδρυμα αιτήθηκε πόρους για να εξασφαλίσει μέσα προστασίας κ.λπ.

Επιπλέον, η σύγκλητος τονίζει ότι: «Η μαζική παρουσία των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο και την πόλη των Ιωαννίνων, υπό τις συνθήκες που ισχύουν, περικλείουν δύο σοβαρούς κινδύνους (α) την πιθανότητα δημιουργίας εστιών μόλυνσης και διάδοσης του ιού εντός της πανεπιστημιούπολης και (β) την ενδεχόμενη ακύρωση κάθε περαιτέρω λειτουργίας στην πανεπιστημιούπολη με επιπτώσεις που πιθανώς επηρεάζουν και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου».  Και εδώ, υπάρχει αποστοίχιση από τις κυβερνητικές αποφάσεις για επαναλειτουργία σχολικών και γενικώς, εκπαιδευτικών μονάδων.


Αναλυτικά:

 • Οι εξετάσεις όλων των μαθημάτων να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως με ιδιαίτερη μέριμνα για μεθόδους και πρακτικές που θα διασφαλίζουν τον αδιάβλητο και τον ενιαίο τρόπο εξέτασης για όλους τους φοιτητές.
 • Θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη όλων των διδασκόντων αλλά και των φοιτητών προκειμένου για την οργάνωση και συμμετοχή στις εξετάσεις. 
 • Τα τμήματα και οι διδάσκοντες δύνανται να οργανώσουν τον τρόπο εξέτασης (π.χ. γραπτή εξέταση, προφορική εξέταση, εργασία, ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ανοιχτού τύπου, συνδυασμό των προηγουμένων κ.α.). Προτείνεται σε κάθε Τμήμα να συγκροτήσει, με ευθύνη του Προέδρου, ομάδα στήριξης των διδασκόντων που θα λειτουργεί σε επικοινωνία με την Ιδρυματική Επιτροπή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
 • Ο χρόνος έναρξης των εξετάσεων θα πρέπει να ξεκινά μετά τις 10 Ιουνίου και εφόσον οι φοιτητές έχουν παραλάβει τα συγγράμματά τους για τα εξεταζόμενα μαθήματα.
 • Τα εργαστηριακά μαθήματα και οι κλινικές ασκήσεις που δεν δύνανται να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως, θα γίνουν με φυσική παρουσία των φοιτητών. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία αυτή  περιορίζεται κυρίως στα τελευταία έτη σπουδών και στους επί πτυχίω φοιτητές, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς, επίσης, και για συγκεκριμένα εργαστηριακά μαθήματα, στην περίπτωση που τα Τμήματα αδυνατούν να μεταφέρουν ή να τα αναπληρώσουν στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος (π.χ. Τμήμα Χημείας).
 • Η έναρξη των εξετάσεων που έχουν διδαχθεί στο χειμερινό εξάμηνο μπορεί να ορισθεί μετά τις 25-5-2020.
 • Την υποχρεωτική υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου κάθε τμήματος για κάθε εργαστήριο, το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία διατήρησης των κανόνων υγιεινής στα εργαστήρια. Υπεύθυνος για την τήρηση της υγιεινής είναι ο υπεύθυνος του εκάστοτε Εργαστηρίου.
 • Οι Κύπριοι φοιτητές και οι φοιτητές από άλλες χώρες θα παραμείνουν σε υποχρεωτική διά νόμου καραντίνα 14 ημερών, ενώ προτείνεται, επίσης, 7ήμερη καραντίνα στους ημεδαπούς φοιτητές που προέρχονται από άλλες περιοχές εκτός  Ηπείρου.
 • Για όσα εργαστηριακά μαθήματα, κλινικές ασκήσεις ή εξετάσεις εξ αποστάσεως υπάρξουν φοιτητές που δεν θα συμμετέχουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, τα Τμήματα οφείλουν να φροντίσουν την αναπλήρωσή τους ή την επιπλέον εξέταση αντίστοιχα.


Με βάση όλα τα παραπάνω, θα ληφθούν οι παρακάτω απαραίτητες ενέργειες για τη σταδιακή επάνοδο:

 • Συναίνεση των φοιτητών για τη συμμετοχή τους σε εργαστηριακά μαθήματα και κλινικές.
 • Συμπλήρωση ερωτηματολογίου ανάλογο με εκείνο το ΠΓΝΙ.
 • Έλεγχος συμπτωμάτων από τον υπεύθυνο του εργαστηριακού μαθήματος και πιθανή θερμομέτρηση.
 • Προγραμματισμός καθαριότητας, απολυμάνσεων, χρήση προστατευτικών μασκών προμήθεια απολυμαντικών και άλλων υλικών προστασίας.
 • Για το προσωπικό όλων των τμημάτων και τους φοιτητές θα οργανωθούν ειδικά σεμινάρια ανάλυσης των μέτρων προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων, κλινικών και φοιτητικών κατοικιών.
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus