Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

e-Άδειες για τις οικοδομές

Εικόνα του άρθρου e-Άδειες για τις οικοδομές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2018, 23:30
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών, καθώς από σήμερα ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής.

Το σύστημα e-Άδειες του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αφορά κάθε είδους οικοδομικές άδειες, έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα του ν.4495/2017 και της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 και θα παραμείνει σε πιλοτική λειτουργία μέχρι τις 15/10/2018. 

Από σήμερα υποστηρίζει όλες τις προβλεπόμενες λειτουργίες, εκτός από την επίσημη έκδοση αδειών, καθώς το διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση και εξοικείωση των χρηστών του συστήματος και την συλλογή εμπειρίας για την βελτίωση και επέκτασή του. Καταχωρίσεις και πράξεις που θα έχουν γίνει μέχρι την πλήρη λειτουργία της εφαρμογής στις 15/10/2018 θα διαγραφούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη «με το πληροφοριακό συστήματος e-Άδειες, ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα αποτελέσει παρελθόν. Όλη η διαδικασία αδειοδότησης απλοποιείται και επιταχύνεται. Θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια, χωρίς επαφή με τις υπηρεσίες και με διαρκή έλεγχο». 

Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ για τις ηλεκτρονικές άδειες έχει αναρτηθεί επίσης το παρακάτω χρήσιμο ενημερωτικό υλικό:

  • Εγχειρίδιο χρήσης μηχανικών,
  • Εγχειρίδιο χρήσης Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ),
  • Απόκτηση κωδικών πρόσβασης (για όσους δεν έχουν κωδικούς MyTEE),
  • Νομοθεσία – Εγκύκλιοι,
  • Επικοινωνία- Τεχνική Υποστήριξη. 


ΜΗΤΡΩΟ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

Επίσης άνοιξε σήμερα, με τη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΤΕΕ, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι έλεγχοι στα θέματα δόμησης και να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης.

Η εγγραφή των ελεγκτών δόμησης θα έχει ισχύ πέντε ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί μετά τη λήξη για άλλα πέντε χρόνια με ηλεκτρονική αίτηση του ελεγκτή. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back