Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο χρόνια πανδημίας: Τι άνοιξε και τι έκλεισε στα Ιωάννινα

Εικόνα του άρθρου Δύο χρόνια πανδημίας: Τι άνοιξε και τι έκλεισε στα Ιωάννινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2022, 00:50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To 2020 ιδρύθηκαν στο νομό Ιωαννίνων 447 επιχειρήσεις και έκλεισαν 262. Το 2021, το ισοζύγιο ήταν ακόμα πιο θετικό: 463 εγγραφές έναντι 90 διαγραφών.

Αυτή τουλάχιστον είναι η εικόνα που αποδίδουν τα επίσημα στοιχεία εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ, πάντα υπό την αίρεση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν.

Τα επιμέρους στοιχεία είναι ότι δεν σημαίνει πως μια εταιρία που κλείνει, αυτόματα διαγράφεται από το ΓΕΜΗ (ένας λόγος είναι οι οφειλές σε συνδρομές για παράδειγμα), ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο νομός Ιωαννίνων, τα δύο χρόνια της πανδημίας παρέμεινε «νομός υπηρεσιών», όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, παρέμεινε νομός των ατομικών επιχειρήσεων: το ένα τρίτο και πλέον, του συνόλου των νέων επιχειρήσεων, είναι ατομικές. Λίγο λιγότερο μερίδιο έχουν οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες, που το 2021 ήταν ακόμα περισσότερες (οι νέες).

Κυρίως, κλείνουν εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Το 2020 ήταν αρνητικό το ισοζύγιο, το 2021 ισοσκελισμένο. Ο κλάδος δεν γνωρίζει πιένες ωστόσο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον τομέα της μεταποίησης που ήταν αρνητικός και τα δύο χρόνια.

Αρνητικό, σε πολύ μικρότερα μεγέθη, είναι και το αποτύπωμα και τις δύο χρονιές, στον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών, έναν από αυτούς που πλήγηκε σοβαρά από την πανδημία.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μέσα στα δύο χρόνια της πανδημίας, έκαναν έναρξη 13 συνολικά Ενεργειακές Κοινότητες.

Στο νομό Ιωαννίνων υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά 18.075 επιχειρήσεις, αλλά τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία (Στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων-ΕΛΣΤΑΤ) είναι παλιά, του 2018. Παρεμπιπτόντως, το μεγαλύτερο κομμάτι τους, όπως καταγράφονται, είναι στον κωδικό «Α», τον γεωργικό δηλαδή και αμέσως μετά, ακολουθούν ο «Μ» των επαγγελματιών επιστημόνων και ο «Θ», η εστίαση και τα καταλύματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back