Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 6-02-2021, 22:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο συνταξιούχος Παύλος Κοσίνας, 66 ετών, περιγράφει πώς εξελίχθηκε η Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, μέρα που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χατζηκώστα, στην Ορθοπεδική. Εκεί δηλαδή που προέκυψαν κρούσματα την ίδια και προηγούμενη μέρα.

Ιδού, με δικά του λόγια:


«Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.

- Είχα ραντεβού στις 10.30 στο νοσοκομείο Χατζηκώστα στο ορθοπεδικό ιατρείο. Περνώντας την πύλη με ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνουμε rapid τεστ (όπως όλοι που μπαίνουνε στο νοσοκομείο).

- Υπήρχαν δύο σημεία λήψης δείγματος. Και στα δύο, υπήρχανε τεράστιες ουρές, περί των 70 ατόμων (κατά εκτίμηση μου). 

- Ώρα 10 μπήκαμε με τη γυναίκα μου στην ουρά. Ευτυχώς είχε ομίχλη που σημαίνει δεν είχε παγωνιά. Κουκουλωθήκαμε και άρχισε η αναμονή. Πιάσαμε κουβεντούλα με τον περίγυρο και κάποια στιγμή πόνεσαν τα πόδια μου (ευτυχώς φορούσα καλά παπούτσια και δεν πάγωσαν...) κοίταξα την ώρα και έχει πάει 11 και... Δεν είχαμε φτάσει ούτε στη μέση της ουράς.

- Γύρω μου αρκετοί ηλικιωμένοι, κάποιοι πιο μεγάλοι από μένα (είμαι 66 ετών), έγκυες γυναίκες και γενικά άνθρωποι με εμφανή προβλήματα στην πλειοψηφία. Είχαν αρχίσει ο εκνευρισμός και οι συγκρούσεις σε κάποια σημεία της ουράς.

- Υπήρχε μονάχα ένα άτομο που έκανε και δειγματοληψία και καταγραφή στοιχείων. Και αρκετά άλλα άτομα του ΕΟΔΥ με το ταμπελάκι στο λαιμό «μένουμε ασφαλείς» που μπαινοβγαίνανε στο χώρο της καντίνας, ή περιφέρονταν (για εργασιακούς λόγους φαντάζομαι). Έλεγχος από αρμόδιο για την τήρηση αποστάσεων ούτε για ανέκδοτο! Μόνο επικλήσεις για την «σωτήριο» μάσκα.

- Είπα στην "ομάδα" ότι θα πάω να ουρήσω (έχουμε και προστάτη) για να μην χάσω τη θέση μου στην ουρά. «Δεν μπορείς» μου απάντησαν οι γύρω μου... Το θεώρησα πλάκα και πήγα προς τις τουαλέτες του νοσοκομείου, όπου πράγματι δεν με αφήσαν να μπω, πριν μου έρθει το SMS αρνητικό! Ζήτησα μια τουαλέτα σε μη εσωτερικό χώρο του νοσοκομείου και μου είπαν δεν υπάρχει (έτσι πήγα… στα πεύκα). Οι άλλοι ανήμποροι και οι γυναίκες όμως;

- Ο εκνευρισμός μεγάλωνε και αρχίσανε οι διαπληκτισμοί με τους «μένουμε ασφαλείς». Κανένας τους δεν ήξερε τίποτα για τίποτα! ...μόνο φόρα μάσκα. "Put the mask now!" φώναζε σε έναν Αφγανό που πήγε να καπνίσει….

- ...ένας «μένουμε ασφαλείς» μου πέταξε, «έτσι είναι εδώ, άμα δε σ' αρέσει πήγαινε έξω στους ιδιώτες». Αυτός ο άνθρωπος πληρώνεται από το Δημόσιο!

- Ένας άλλος πιο ευγενικός «ρώτησε»: Και τι μπορούμε να κάνουμε; - Του είπα «αν θες να κάνεις κάτι, πήγαινε πάρε μερικά χαρτιά, να σου δώσω το ψαλιδάκι μου να τα κόψεις, να βάλεις νούμερα με την υπογραφή σου, να μας τα δώσεις, να πάμε στα αυτοκίνητα μας, να μην περιμένουμε όλοι εδώ όρθιοι στη σειρά στο κρύο. Δεν ήρθαμε για βόλτα στο νοσοκομείο, είμαστε όλοι άνθρωποι με προβλήματα»  

Στη συνέχεια περιγράφει πώς στις 12.30 τού πήραν δείγμα και στις 12.54 πήρε το μήνυμα ότι ήταν αρνητικός και ξεκίνησε για το γιατρό.

«Έφυγε... Περίμενε... δεν ερχόταν κανείς και έφυγε... αν μπορώ να κάνω κάτι εγώ...» μου λέει με καλή διάθεση ένας άλλος γιατρός. Δεν μου έκανε εντύπωση. Μετά από τόσες ώρες ταλαιπωρία και εξευτελισμό που είχαμε υποστεί, εγώ και υπόλοιποι ασθενείς, μετά από τόση απάνθρωπη αντιμετώπιση, μου ήρθε η νοερά εικόνα της διοίκησης του ΓΝ Χατζηκώστα,  να μας κοιτάει από κάποιο τζάμι και να καμαρώνει για το έργο της»…

Η κατάσταση, τόσο στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, είναι αρκετά επιβαρυμμένη, λόγω των αναγκών και των υπηρεσιών που υπό κανονικές συνθήκες, τα νοσοκομεία δεν θα έπρεπε να έχουν ή θα έπρεπε να διαθέτουν περισσότερο προσωπικό, τώρα που έχουν προκύψει πρόσθετες ανάγκες λόγω πανδημιας.

Η κατάσταση που περιγράφει ο κ. Κοσίνας στις ουρές για τεστ και ουσιαστικά, και την οποία παραδέχθηκε η διοίκηση με ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, συμβαίνει κατ' αναλογία στο ΠΓΝΙ, στις ουρές για τον εμβολιασμό. Μια λειτουργία που δεν θα έπρεπε να αναλάβουν τα νοσοκομεία, σε υπάρχουσες δομές, αλλά θα έπρεπε να διεξάγεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα