Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο πολύνεκρες εκρήξεις στην Αίγυπτο (upd)

Εικόνα του άρθρου Δύο πολύνεκρες εκρήξεις στην Αίγυπτο (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2017, 18:18
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες των Κοπτών της Αιγύπτου και περίπου 150 τραυματίες με τον αριθμό να αυξάνεται από στιγμή σε στιγμή.

Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ).

Η πρώτη βομβιστική επίθεση έγινε λίγο πριν από τις 10.00, εν ώρα θείας λειτουργίας, μέσα στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 και να τραυματιστούν 78, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας, έξω από τον κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας 41, πάντα κατά το υπουργείο Υγείας. Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.


Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι διέταξε το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών στην επίθεση στην πόλη Τάντα. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο Αχράμ οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη για την πολύνεκρη αυτή επίθεση. Το Φεβρουάριο οι τζιχαντιστές είχαν προειδοποιήσει πως οι Κόπτες αποτελούν στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αυτή είναι η δεύτερη πολύνεκρη επίθεση σε εκκλησία Κοπτών κατά τους τελευταίους πέντε μήνες. Στις 11 Δεκεμβρίου, το 2016, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου και Παύλου στο κέντρο του Καΐρου κατά τη διάρκεια προσευχής με 28 νεκρούς και περισσότερους από 40 τραυματίες.

ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του απειλεί με νέες επιθέσεις, ενώ έδωσε και στη δημοσιότητα των τζιχαντιστών που φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά διέπραξαν το μακελειό στις δύο κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου.  

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Reuters ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι έθεσε τη χώρα σε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Παράλληλα το Ισραήλ προειδοποίησε τους υπηκόους του να μην επισκέπτονται την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και να εγκαταλείψουν την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back