ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δυο «βαριά» ευρήματα στον Μύτικα

Εικόνα του άρθρου Δυο «βαριά» ευρήματα στον Μύτικα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2018, 16:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο σημαντικά αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας ανέκτησε η αστυνομία, συλλαμβάνοντας έναν άνδρα στον Μύτικα Πρέβεζας το περασμένο Σάββατο. Εις βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και σήμερα, η αστυνομία μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία, μίλησαν για τα ευρήματα και τη σημασία τους, καθώς και τις συνδέσεις τους με την περιοχή της Νικόπολης.

Καταρχάς, πρόκειται για τμήμα από τη στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, με παράσταση ενός (πιθανόν) γρύπα, του οποίο δεν σώζεται η κεφαλή. Το μέγεθος είναι ύψος 66 εκ. πλάτος 90 εκ. ύψος  66 εκ. και χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο μεταξύ 2ου και 3ου αιώνα μ. Χ. και ακόμα, τέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα (20Χ25 εκ.), που είναι τμήματα της σαρκοφάγου.

Επίσης, ένας μαρμάρινος κίονας (ύψος 90 εκ. και διάμετρος 26 εκ.) που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ.

Ο υπεύθυνος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Γιώργος Ρήγινος, ενημέρωσε ότι πρόκειται πιθανώς για ένα έργο νεοαττικού εργαστηρίου, που κατασκευάστηκε δηλαδή στην Αθήνα και έφτασε στην περιοχή της Νικόπολης. Το έργο θεωρείται «εξαιρετικής ποιότητας» και θα σχηματιστεί επιτροπή που θα αξιολογήσει και τη χρηματική του αξία.

Ο διοικητής στην αστυνομίας στην Ήπειρο, αντιστράτηγος Κώστας Σκούμας, αλλά και ο αστυνομικός διευθυντής Γιάννης Βασιλάκος στάθηκαν ιδιαίτερα στο ρόλο που έπαιξαν οι αρχές και συγχάρηκαν όλους τους αστυνομικούς και τα τμήματα που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. «Θα είμαστε πάντα σε επιφυλακή για την προστασία της εθνικής κληρονομιάς» τόνισε ο κ. Σκούμας, μεταξύ άλλων. Επίσης, ο Βασίλης Μουσελίμης, διευθυντής της Ασφάλειας, έδωσε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύλληψη.

Οι αρχές οδηγήθηκαν στον άνδρα μετά από έρευνες και αξιοποίηση πληροφοριών και έκαναν έρευνα σε χωράφι του. Τα κειμήλια βρέθηκαν κρυμμένα εκεί, σε καλάμια. Ο κ. Βασιλάκος εκτίμησε ότι ενδεχομένως ο συλληφθείς να είχε επιχειρήσει να τα ξεφορτωθεί. Στη συνέχεια, σε έρευνα στο σπίτι του συλληφθέντα, βρέθηκε πήλινο κυκλικό υφαντικό βάρος (ένα εξάρτημα αργαλειού δηλαδή), το οποίο δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα χρονολογικά.

Οι αρχές εκτιμούν πως, παρότι εδώ και εννιά μήνες περίπου έχουν γίνει έρευνες και συλλήψεις για έξι (επτά με την τελευταία) υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, οι υποθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back