Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο αεροπλάνα και το καλό περσινό παράδειγμα

Εικόνα του άρθρου Δύο αεροπλάνα και το καλό περσινό παράδειγμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2022, 19:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντίθετα με τη γενική πανελλαδική εικόνα πέρυσι, με τις πολλές και καταστροφικές πυρκαγιές, η Ήπειρος είχε να παρουσιάσει «πετυχημένη αντιμετώπιση».

Σήμερα συσκέφθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και σύμφωνα με την Περιφέρεια Ηπείρου, η περσινή χρονιά θα είναι «οδηγός» για την ερχόμενη.

Μάλιστα, ο υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης, επιχειρησιακός συντονιστής  της ευρύτερης περιοχής, είπε ότι «η φετινή χρονιά, ήταν η καλύτερη της τελευταίας 10ετίας από πλευράς δασικών πυρκαγιών» εννοώντας προφανώς την περιοχή ευθύνης του.

Ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής στην Ήπειρο Απόστολος Βασδέκης παρουσίασε τα περσινά στοιχεία: Εκδηλώθηκαν 217 δασικές πυρκαγιές (73 στο νομό Ιωαννίνων, 61 στο νομό Άρτας, 38 στο νομό  Θεσπρωτίας, 45 στο νομό Πρέβεζας) με τον μέσο όρο της εικοσαετίας να ανέρχεται σε 416. Οι καμένες εκτάσεις ανήλθαν σε περίπου 6.000 στρέμματα, έναντι μέσου όρου 20ετίας 8.000 στρεμμάτων.

Ο Δημήτρης Μαυρογιωργος, προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να τεθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περσινή αντιπυρική περίοδο. Να βρούμε αν κάναμε λάθη ή όχι. Να δούμε τα φετινά προβλήματα», προειδοποιώντας για μια δύσκολη χρονιά.

Είπε επίσης ότι εγκαινιάζεται νέα συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο και πως το βασικό παραμένει η πρόληψη.

Η Πυροσβεστική στην Ήπειρο θα έχει σχεδόν ίδια με πέρυσι δύναμη

στην οποία θα προστεθεί η ειδική μονάδα με επιπλέον 60 άτομα και ομάδα εθελοντών.  Ως προς τα πτητικά μέσα, μέχρι σήμερα είναι δεδομένη η παρουσία δύο PZL στο αεροδρόμιο Άκτιο, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για επιπλέον εναέρια μέσα.

Βασικές εργασίες προσεχώς, είναι ο καθαρισμός οικοπέδων, η προστασία των περιαστικών δασυλλίων, ο καθαρισμός δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ κ.α.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Γιώργος Λιόλιος, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες  μόνωσης των καλωδίων του δικτύου, αναδείχτηκε εργολάβος για καθαρισμό της υψηλής βλάστησης γύρω από το δίκτυο και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάδειξη εργολάβου καθαρισμού των χόρτων γύρω από τους στύλους.

Στη σύσκεψη προέδρευσε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και πήραν μέρος οι αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, επιτελείς κ.α.

(φωτό αρχείου)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3