Η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες που έχουν χαμηλά ποσοστά στη δωρεά οργάνων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται κάποια προσπάθεια αύξησης των ποσοστών, η οποία έχει αποτελέσματα. Κάτι που αποδίδεται στους επτά τοπικούς συντονιστές μεταμοσχεύσεων.
«Οι τοπικοί συντονιστές μεταμοσχεύσεων ήρθαν να αποφορτίσουν τις μονάδες μεταμοσχεύσεων» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα για να συμμετάσχει στη 16η Ηπατο-Γαστρεντερολογική Εκδήλωση υπό τη διοργάνωση του Ινστιτούτου Εσωτερικής Παθολογίας και Ηπατο-Γαστρεντερολογίας και της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, ο θεσμός των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων, που εφαρμόστηκε με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση σε κάποια νοσοκομεία, οδήγησε σε διπλασιασμό των δοτών. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Υγείας πείστηκε να χρηματοδοτήσει τη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού με 27 συνολικά τοπικούς συντονιστές (οι 7 θα εργάζονται στα κεντρικά του ΕΟΜ και οι υπόλοιποι σε νοσοκομεία).
Για τον πρόεδρο του ΕΟΜ, ενός οργανισμού που έχει να «διεκδικήσει» ακόμα πολλά από την πολιτεία, το κρίσιμο ζήτημα με τη δωρεά οργάνων είναι η βελτίωση της οργάνωσης του συστήματος. Όπως είπε η κοινή γνώμη, σε μεγάλο βαθμό, είναι θετική στη δωρεά οργάνων. «Όσο κι αν ενημερωθεί το κοινό, όσο και αν υπάρξει αύξηση της προσφοράς, αν το σύστημα δεν είναι οργανωμένο, τότε οι δυνητικοί δότες δεν θα γίνουν πραγματικοί δότες» είπε.