ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δωρεά οργάνων: μια σημαντική «εκστρατεία»

Εικόνα του άρθρου Δωρεά οργάνων: μια σημαντική «εκστρατεία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2021, 16:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια δράση με τίτλο «Η πόλη γίνεται δωρητής οργάνων» θα «τρέξει» ο Δήμος Ιωαννιτών κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, συνδέοντάς την με τον εορτασμό… της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Όλο το 2021, λοιπόν, θα γίνουν διάφορες δράσεις, με την κεντρική εκδήλωση να έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιουνίου, στο  Πνευματικό Κέντρο, με τη συνεργασία της 6ης ΥΠΕ και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εκτίμησε ότι τα Γιάννενα μπορούν να πρωτοστατήσουν στη δωρεά οργάνων. «Στην πατρίδα μας παρά τις προσπάθειες που έχουν διαχρονικά αναληφθεί, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες μοσχευμάτων. Η ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη του Δήμου μας, για την ενδελεχή ενημέρωση των δημοτών και την ενεργοποίηση όλων των φορέων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» ανέφερε.

Η επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ επικεντρώθηκε στη δωρεά του μυελού των οστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, 3 στους 10 ασθενείς με οξεία λευχαιμία θα βρουν συμβατό δότη στην οικογένειά τους, όμως η ζωή των υπολοίπων επτά εξαρτάται από τους εθελοντές δότες.

Κάθε χρόνο πάνω από 20 ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα παραπέμπονται από την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για αλλογενή μεταμόσχευση. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνονται οι συνθήκες μεταμόσχευσης, όλο και περισσότεροι ασθενείς και σε μεγαλύτερη ηλικία θα παραπέμπονται για αλλογενή μεταμόσχευση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μεγάλα κέντρα προσέλκυσης δοτών μυελού των οστών: Η τράπεζα εθελοντών δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» με  120.000  δότες από τους οποίους 115 βρέθηκαν συμβατοί δότες και έχουν δωρηθεί τα μοσχεύματά τους, και το Κέντρο Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή» με 70.000 δότες από τους οποίους έχουν δωρηθεί 142 μοσχεύματα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο πάνω από 300.000 δότες έτσι ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται αλλογενή μεταμόσχευση να βρίσκει μόσχευμα από τη χώρα μας.

Ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Θανάσης Κιτσάκος, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν πολλά χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να μπει στον ευρωπαϊκό χάρτη δωρεάς οργάνων. Στο ΤΕΠ θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε να προχωρούμε σε λήψη οργάνων από δωρητές με μη πάλλουσα καρδιά. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει και λήψη γίνεται μόνο στις ΜΕΘ. Με κάποια μηχανήματα και το κατάλληλο προσωπικό μπορούμε να το υλοποιήσουμε και πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των δωρητών θα διπλασιαστεί», υπογράμμισε ο κ. Κιτσάκος.

Αναφερόμενος στους λόγους που αποτρέπουν τους Έλληνες από την δωρεά οργάνων σημείωσε ότι υπάρχει έλλειμμα σωστής ενημέρωσης. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν συμβαίνει κάτι ύποπτο. Το πρώτο μέλημα κάθε γιατρού είναι να σώσει μια ζωή. Όταν αυτό είναι αδύνατο, είναι κρίμα να χάνονται όργανα τα οποία θα επέτρεπαν σε άλλους ανθρώπους να ζήσουν», κατέληξε.

Τόσο η κα Χατζημιχαήλ όσο και ο κ. Κιτσάκος είναι μέλη της οργανωτικής επιτροπής που συντονίζει τις δράσεις ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων στον Δήμο Ιωαννιτών. Στην επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, η πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Άννα Μπατιστάτου, ο καθηγητής Χειρουργικής Μιχάλης Μήτσης, ο καθηγητής της ΜΕΘ Βασίλης Κουλούρας, η επίκουρη καθηγήτρια Νεφρολογίας Ευαγγελία Ντουνούση, η διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Νένα Μουσαφίρη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευάγγελος Κωσταδήμας και ο σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Χρήστος Παπαδόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής.

Ο κ. Μουστακλής, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, επεσήμανε ότι το αστικό ΚΤΕΛ είναι αρωγός στην προσπάθεια που ξεκινά η πόλη.  «Η μεταμόσχευση είναι το μεγαλύτερο δώρο από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι η ελπίδα για  ζωή… Θα ήθελα να παρακαλέσω να κρατήσουμε ψηλά στην πόλη μας την ιδέα του εθελοντισμού, την ελπίδα για ζωή. Να γίνει η πόλη μας μαζί με τους επιστήμονες που διαθέτει, σημείο αναφοράς για όλη την χώρα» ανέφερε.

Ο Δήμος Ιωαννιτών και η οργανωτική επιτροπή έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες δράσεις. Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, κάθε Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, γίνονται εκπομπές με σκοπό τον διάλογο με τους πολίτες για τη δωρεά οργάνων. Το πρόγραμμα συντονίζει ο κ. Κιτσάκος.

Επιπλέον, αφίσες τοποθετούνται σε όλους τους δημόσιους χώρους ενώ γίνεται σχετική ενημέρωση στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ.

Μία σειρά δράσεων θα αναπτυχθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ θα κατατεθεί πρόταση για την δημιουργία Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος για τις μεταμοσχεύσεις στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back