Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δροσιά: Ελπίδες να αποκτήσει πεζοδρόμια

Εικόνα του άρθρου Δροσιά: Ελπίδες να αποκτήσει πεζοδρόμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2016, 12:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδόν 30 χρόνια περιμένουν η Δροσιά, η Πεντέλη, το Τσιφλικόπουλο και τα Ζευγάρια, συνοικίες που συμμετέχουν δυναμικά στον αστικό ιστό της πόλης, να αποκτήσουν μια πολεοδομική και χωροταξική μορφολογία. Το 2011, μετά από πολλές αναβολές, ακυρώσεις και ατελείωτες πολιτικές αντιπαραθέσεις, όλη αυτή η περιοχή απέκτησε πολεοδομικό σχέδιο με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ωστόσο, κάθε πολεοδομικό σχέδιο για να αποκτήσει πραγματική υπόσταση, απαιτεί πράξη εφαρμογής. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στην ερχόμενη συνεδρίασή του στις 20 Ιουλίου, πρόκειται να εγκρίνει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Η πράξη εφαρμογής είναι η διοικητική ενέργεια με την οποία γίνεται η εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης και όλες οι ιδιοκτησίες καθίστανται άρτιες και οικοδομήσιμες. Σε μια περίοδο κρίσης, η οικοδομική δραστηριότητα ακούγεται, βέβαια, σαν ανέκδοτο. Κάθε άλλο παρά ανέκδοτο είναι όμως το γεγονός ότι οι συνοικίες αυτές δεν έχουν βασικές υποδομές, όπως πεζοδρόμια και διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους. Ο καθορισμός και η οριοθέτηση τέτοιων υποδομών θα γίνει μέσω της πράξης εφαρμογής.

Ο δήμος Ιωαννιτών έχει  προϋπολογίσει ότι η μελέτη αυτή θα κοστίσει 900.000 ευρώ. Αναμφίβολα, δεν πρόκειται για ένα μικρό ποσό και δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, υπάρχει ένας προβληματισμός.  Για φέτος, πάντως, στον προϋπολογισμό, έχει εγγραφεί ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ. Σε παλιότερες δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας είχε αναφέρει επίσης ότι θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί η μελέτη για την πράξη εφαρμογής στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό, είναι ένα ζήτημα, για το οποίο απαντήσεις αναμένονται κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το σίγουρο είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον πάρθηκε η απόφαση να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα. Μια μελέτη πράξης εφαρμογής, πάντως, απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να εκπονηθεί (με δεδομένη πάντα την ομαλή ροή της χρηματοδότησης).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back