ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Doomsday Clock: Πιο κοντά στα μεσάνυχτα λόγω… Τραμπ

Εικόνα του άρθρου Doomsday Clock: Πιο κοντά στα μεσάνυχτα λόγω… Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2017, 22:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η εμπρηστική ρητορική του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οδήγησαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τους δείκτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης (Doomsday Clock) να μετακινηθούν κατά 30 δευτερόλεπτα πιο κοντά στα μεσάνυχτα, για τα οποία απομένουν πλέον 2,5 λεπτά. Το 2015 οι δείκτες του ρολογιού είχαν πάει πίσω κατά δύο λεπτά, στις 23:57.

Η ανησυχία των επιστημόνων, μεταξύ αυτών και πέντε βραβευμένων με Νόμπελ, πηγάζει από «τη μεγάλη άνοδο του εθνικισμού στον κόσμο, τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας παγκοσμίως λαμβάνοντας υπόψη την κατασκευή πιο εξελιγμένων τεχνολογιών, καθώς επίσης και την ολοένα και μεγαλύτερη άγνοια των επιστημονικών επιτευγμάτων».

Από τη δημιουργία του, το 1947, οι δείκτες του ρολογιού της αποκάλυψης έχουν μετακινηθεί 19 φορές, φθάνοντας μόλις 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1953, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κατασκευάσουν τη βόμβα υδρογόνου, αλλά και 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1991, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το «ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, από ανήσυχους Αμερικανούς επιστήμονες που συμμετείχαν στο Σχέδιο Μανχάταν που ανέπτυξε για πρώτη φορά τα πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1947 ίδρυσαν το Doomsday Clock (Ρολόι της Αποκάλυψης), για να παρέχουν έναν απλό τρόπο απόδειξης των κινδύνων για την Γη και την ανθρωπότητα που τίθενται από έναν πυρηνικό πόλεμο.

Υιοθέτησαν την ιδέα «λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα» καθώς αντικατοπτρίζει τόσο την «ημέρα της κρίσης» όπως επίσης και την αντίστροφη μέτρηση μιας πυρηνικής επίθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3