ΚΟΣΜΟΣ

Don’t think twice, it’s alright: To νόμπελ στον Μπομπ Ντίλαν

Εικόνα του άρθρου Don’t think twice, it’s alright: To νόμπελ στον Μπομπ Ντίλαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2016, 17:49
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που η σουηδική ακαδημία έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την απονομή των βραβείων Νόμπελ. Φέτος όμως, η επιλογή να αποδώσει το βραβείο σε έναν τραγουδιστή, συνθέτη και ποιητή, κάποτε της φολκ, σήμερα όλης της μουσικής, οριοθετεί μια «αλλαγή εποχής». Ο Ρόμπερτ Ζίμερμαν, κατά κόσμο Μπομπ Ντίλαν παίρνει φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο αμερικανός καλλιτέχνης τιμάται για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης του αμερικανικού τραγουδιού, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία. Ο Ντίλαν είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού.

Ο Ντίλαν γεννήθηκε το 1941 στο Χίμπινγκ της Μινεσότα. Οι μεγαλύτερες επιρροές του ήταν ο μεγάλος φολκ καλλιτέχνης Γούντι Γκάθρι, αλλά και οι πρώτοι διάσημοι ροκ εν ρόλερς της εποχής, όπως ο Τσακ Μπέρι και ο Λιτλ Ρίτσαρντ. Η παρουσία του στους κύκλους των μπίτνικς και οι στίχοι των τραγουδιών του, τον καθόρισαν ως τον πιο προβεβλημένο μουσικό εκπρόσωπο αυτού του ρεύματος. Τα τραγούδια του έμελλαν να γίνουν σύμβολο αμφισβήτησης, ιδιαίτερα στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1962, ενώ το 1963 ήρθε η «καταιγίδα» με το Freewheelin’, έναν από τους κορυφαίους δίσκους όλων των εποχών, στη μουσική.  Το τρίτο του άλμπουμ, το Times are a-changin’ ήταν και αυτό που πάτησε περισσότερο πόδι στον πολιτικό στίχο και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το προφίλ του δημιουργού.

Αυτός ωστόσο, δεν έπαυε να εκπλήσσει το ακροατήριό του, είτε με την «ηλεκτρική» του στροφή αργά, στη δεκαετία του ’60, είτε ακόμα με την προσέγγισή του στη θρησκεία, όπως στο Slow train coming.

Ο Ντίλαν πάντως, έτσι ή αλλιώς, παραμένει ο κορυφαίος των κορυφαίων. Αυτό, δεν χρειάζεται να το πει κάποιος, όπως ακριβώς δεν χρειάζεται «μετεωρολόγος για να σου πει προς τα πού φυσάει ο άνεμος».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back