ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας ηγετών στην Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας ηγετών στην Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2024, 11:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε την Τετάρτη, αποτελώντας τον τελευταίο Ευρωπαίο ηγέτη που γίνεται στόχος απόπειρας δολοφονίας.

Τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν ένας 71χρονος άνδρας, αλλά το κίνητρο δεν ήταν άμεσα σαφές.

Ενώ οι απόπειρες δολοφονίας ηγετών στην Ευρώπη ήταν σχετικά σπάνιες τα τελευταία 50 χρόνια, αρκετοί εξέχοντες Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων τις πιο πρόσφατες δεκαετίες.


Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες από τις πιο προβεβλημένες υποθέσεις.

Άννα Λιντ, 2003

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών και κορυφαία σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός Άννα Λιντ τραυματίστηκε θανάσιμα σε μαχαιριά σε πολυκατάστημα στο κέντρο της Στοκχόλμης τον Σεπτέμβριο του 2003. Ο δράστης συνελήφθη δύο εβδομάδες αργότερα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ζόραν Τζίντζιτς, 2003

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2003 στο Βελιγράδι της Σερβίας. Ο Τζίντζιτς ήταν φιλοδυτικός πολιτικός που είχε ηγηθεί της απομάκρυνσης του αυταρχικού Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000.

Ζακ Σιράκ, 2002

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο του 2002, αφού ένας δράστης πυροβόλησε εναντίον του, αλλά αστόχησε, καθώς έκανε επιθεώρηση στρατευμάτων την Ημέρα της Βαστίλης.

Πιμ Φόρτουιν, 2002

Γνωστός Ολλανδός πολιτικός που ασκούσε κριτική στη μετανάστευση και το Ισλάμ, ο Φόρτουιν δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2002, εννέα ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές. Τον πυροβόλησε και τον σκότωσε ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 1990

Ο Γερμανός πολιτικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έμεινε μερικώς παράλυτος μετά από τρεις πυροβολισμούς σε προεκλογική εκδήλωση λίγες μόνο ημέρες μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Στη συνέχεια διετέλεσε μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για 50 χρόνια. Πέθανε πέρυσι.

Ούλωφ Πάλμε, 1986

Ο Σουηδός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ούλωφ Πάλμε δολοφονήθηκε σε δρόμο στο κέντρο της Στοκχόλμης τον Φεβρουάριο του 1986, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του με τη σύζυγό του μετά από μια βραδιά στον κινηματογράφο. Ο ύποπτος, ο οποίος καταδικάστηκε το 1988, αθωώθηκε τελικά μετά από έφεση.

Μάργκαρετ Θάτσερ, 1984

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, αποκαλούμενη και «Σιδηρά Κυρία», γλίτωσε οριακά από μια τεράστια έκρηξη σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε στο Μπράιτον της Αγγλίας. Μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί με μεγάλη καθυστέρηση στο ξενοδοχείο πριν από το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος είχε τοποθετηθεί από μέλη του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Από την έκρηξη σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, 1981

Ο πολωνικής καταγωγής Πάπας πυροβολήθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην καρδιά της πόλης του Βατικανού, τον Μάιο του 1981. Έχοντας υποστεί δύο τραύματα από σφαίρες, τα κατάφερε και μερικά χρόνια αργότερα ο δράστης ζήτησε και έλαβε χάρη από τον Ιταλό πρόεδρο Κάρλο Ατσέλιο Τσάμπι.

Άλντο Μόρο, 1978

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Ιταλίας Άλντο Μόρο απήχθη από μέλη της ακροαριστερής μαχητικής ομάδας Ερυθρές Ταξιαρχίες τον Μάρτιο του 1978, οι οποίοι απαίτησαν την απελευθέρωση κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του. Περίπου δύο μήνες αργότερα, βρέθηκε νεκρός στο χώρο αποσκευών ενός αυτοκινήτου.

Λουίς Καρέρο Μπλάνκο, 1973

Λίγο αφότου έγινε πρωθυπουργός της Ισπανίας τα τελευταία χρόνια πριν από τον θάνατο του δεξιού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, ο Λουίς Καρέρο Μπλάνκο σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση σε δρόμο της Μαδρίτης από τη βασκική εθνικιστική μαχητική ομάδα ΕΤΑ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3