Ένα ερευνητικό έργο με τίτλο «Παρασκευή τυριού με θέρμανσή του προς τυροκόμηση γάλακτος σε υψηλή θερμοκρασία» θα υλοποιήσουν, μέσω προγραμματικής σύμβασης (31.000 ευρώ), η Περιφέρεια Ηπείρου και το Τμήμα Γάλακτος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Το Τμήμα Γάλακτος θα μελετήσει την τεχνολογία παρασκευής ενός τυριού από γάλα στο οποίο θα εφαρμοστεί θερμοκρασία υψηλότερη της παστερίωσης. Ένα τέτοιο τυρί παρασκευάζεται από κτηνοτρόφους-τυροκόμους στην ορεινή κοινότητα Δολό Πωγωνίου σε οικοτεχνική μορφή, για ιδιοπαραγωγή.
Μέσω του ερευνητικού έργου, θα γίνει λεπτομερής καταγραφή του τρόπου παρασκευής του τυριού με στόχο την τυποποίησή του και των βιοχημικών του χαρακτηριστικών και θα προταθούν πιθανές βελτιώσεις. «Τα αποτελέσματα του προγράμματος, με την κατάλληλη προώθηση και προβολή, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την παράλληλη ανάπτυξη του αγορτουρισμού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.