ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Στις 21 Ιουνίου οι οριστικές αποφάσεις

Εικόνα του άρθρου ΔΝΤ: Στις 21 Ιουνίου οι οριστικές αποφάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2018, 02:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ άφησε από το Βερολίνο, ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου και τον τρόπο εμπλοκής του στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στις 21 Ιουνίου.

«Το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί και να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τότε θα υπάρξει μια ας πούμε ‘αποκάλυψη’, η οποία θα γίνει πολύ πιο σαφής στις 21 Ιουνίου. Τότε θα υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup και τότε θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ», είπε η κα Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με οικονομική στήριξη ή μόνο με επίβλεψη.

 

Ο ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

«Στις 21 Ιουνίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλή λύση» για το χρέος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 4ης Αξιολόγησης.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο θα είναι χωρίς πιστοληπτική γραμμή. «Δεν θα είναι μια προληπτική γραμμή στήριξης για να λέτε ότι είναι 4ο Μνημόνιο. Θα είναι μια ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς χρήματα και χωρίς άλλα μέτρα» ανέφερε.


Ο Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ

Την αναγκαιότητα να αποφασιστούν άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μέρος των οποίων πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.

Στόχος, να παρουσιαστεί στις αγορές ένα πειστικό πλάνο για τη μετά μνημόνιο εποχή, ώστε η Ελλάδα σταδιακά να γυρίσει σε αυτές για δανεισμό. Υπογραμμίζει ότι η χώρα μας δεν πρέπει να στραφεί άμεσα στις αγορές και ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να υποστηρίζουν τη λογική αυτή.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, αν και επαναλαμβάνει το deadline της 21ης Ιουνίου, προσθέτει ότι «δεν είναι χαραγμένο σε πέτρα». Εκτιμάι, επίσης, ότι όλα τα καυτά θέματα παραμένουν ανοικτά: το ακριβές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους -όπως σημειώνει ούτε αυτά είναι χαραγμένα σε πέτρα-, το πώς θα είναι η επιτήρηση στη μεταμνημονιακή περίοδο, οι μεσομακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι (fiscal trajectory αλλά και μέτρα όπως η περικοπή συντάξεων στις αρχές του 2019), καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ολα παραμένουν προς συζήτηση, τονίζει, ενώ απέχουμε μόνο 10 μέρες από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back