ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Οι προβλέψεις και οι αστερίσκοι για την ελληνική οικονομία

Εικόνα του άρθρου ΔΝΤ: Οι προβλέψεις και οι αστερίσκοι για την ελληνική οικονομία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2024, 12:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί αισθητά, αλλά παραμένουν σημαντικές προκλήσεις σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του στο πλαίσιο της ετήσιας διαβούλευσης του άρθρου IV, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο διάστημα 1-14 Νοεμβρίου

Η οικονομία, αναφέρει, έχει επαναφέρει τη σύγκλιση των εισοδημάτων, τερματίζοντας μια δεκαετία στασιμότητας με υψηλή ανεργία και χαμηλές επενδύσεις. Το πραγματικό ΑΕΠ έχει διευρυνθεί πέρα από το προ της πανδημίας επίπεδο τάσης, χάρη στην κυκλική ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης και την επανάληψη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στο πλαίσιο της ΕΕ επόμενης γενιάς. 

Η ισχυρή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν μειώσει τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το προ της πανδημίας επίπεδο, με περιορισμένους χρηματοδοτικούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα λόγω της ευνοϊκής διάρθρωσης του χρέους. 

Ωστόσο, παρά την ανάκτηση της κρατικής επενδυτικής βαθμίδας και τη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, επίμονου πληθωρισμού και αύξησης των τιμών των ακινήτων. 

Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και το ακόμη χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, καθώς και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος μετά από αύξηση κατά 2,3% το 2023, ενώ για την ανεργία εκτιμά ότι θα συνεχίσει να μειώνεται και να διαμορφωθεί φέτος στο 9,2% από 10,6% πέρυσι.

Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει 2% έως το τέλος του 2025, καθώς οι πιέσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού θα διαλυθούν μόνο σταδιακά παρά τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 158% του ΑΕΠ φέτος από 167,4% το 2023.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back