ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Διπλό» ραντεβού δίνουν οι αγρότες

Εικόνα του άρθρου «Διπλό» ραντεβού δίνουν οι αγρότες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2017, 14:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με δύο τάσεις διαμορφώνεται και στα Γιάννενα, όπως όλα δείχνουν, η αγροτική κινητοποίηση. Παρότι στη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες μέρες στο Ροδοτόπι συμφωνήθηκε συλλαλητήριο στη «Δωδώνη» την ερχόμενη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, πορεία προς τα Γιάννενα και κατάληξη με αποκλεισμό της εφορίας στη Δομπόλη, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία του μόνο στη συγκέντρωση στη Δομπόλη, με ανακοίνωση η οποία τιτλοφορείται «Κοινός αγώνας εργατών - μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ – κεφαλαίου». Λίγο νωρίτερα, το σωματείο Μετάλλου Ιωαννίνων με δική του ανακοίνωση καλούσε και στις δύο κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Πίσω από τα καλέσματα με την ίδια κατάληξη αλλά τη διαφορετική εκκίνηση, είναι η μόνιμη αντίθεση των δυνάμεων του ΚΚΕ με τις υπόλοιπες πολιτικές τάσεις, τάση που αποτυπώνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου γίνονται κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, η «Σπορά» και η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο με κοινές δηλώσεις καλούν στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Δημήτρης Μπακόλας, γεωπόνος, μέλος του σωματείου γεωπόνων-Ιδιωτικών Υπαλλήλων και κτηνοτρόφος κατέθεσε ένα πλαίσιο αιτημάτων, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η ανατροπή της ΚΑΠ, η άρνηση του μητρώου αγροτών, η κατάργηση των μεταλλαγμένων προϊόντων και σπόρων, η δημόσια ασφάλιση της παραγωγής, η αντίθεση σε «συνεταιρισμούς Α.Ε.» όπως τους χαρακτήρισε, κ.α. Ο Νίκος Ζήκος, κτηνοτρόφος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κινητοποίηση πρέπει να φτάσει «μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την ανάδειξη με τον αγώνα τους στην εξουσία εκείνων των δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να επιβάλλουν οργάνωση της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής σε κρατικοσυνεταιριστική βάση, με κριτήριο το συμφέρον των αγροτών και των εργαζόμενων, έξω από τη δέσμευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, με έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ, με καθόλικό ‘όχι’ στο μητρώο αγροτών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back