Το δικό μας γεωπάρκο...

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2016, 01:48

Κι όμως δίπλα όμως, λίγα χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, έχουμε έναν τόπο στον οποίο «ξεδιπλώνεται» η ιστορία του πλανήτη: το γεωπάρκο Βίκου-Αώου, το οποίο μάλιστα αποτελεί ένα από 120 παγκόσμια γεωπάρκα της Unesco. Στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα τέσσερα γεωπάρκα που έχουν τύχει της ίδιας αναγνώρισης: στη Λέσβο,  στον Ψηλορείτη Κρήτης, στη Σητεία, στον Χελμό-Βουραϊκό της Πελοποννήσου.

Το γεωπάρκο του Βίκου-Αώου (www.vikosaoosgeopark.com­­) λοιπόν κατάφερε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, να περάσει το τεστ της αξιολόγησης από ειδική επιτροπή και να συνεχίσει να ανήκει στο δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων της Unesco για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τουλάχιστον. Τα κριτήρια αφορούσαν την τήρηση κάποιων κανόνων, όπως είναι η δημιουργία κέντρων ενημέρωσης, η έκδοση πληροφοριακού υλικού, η σήμανση των θέσεων ενδιαφέροντος κ.λπ.

Το θετικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 7ου διεθνούς συνεδρίου γεωπάρκων Unesco που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Torbey της Αγγλίας.  Σε διαδικασία επαναξιολόγησης ήταν και το γεωπάρκο Λέσβου, το οποίο επίσης οποίο «πέρασε τις εξετάσεις». Το γεωπάρκο Βίκου-Αώου εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διατήρησης και Ανάδειξης του Γεωπάρκου Χαρητάκη Παπαϊωάννου (στέλεχος της αναπτυξιακής εταιρίας «Ήπειρος»). Στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, των δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας, του ΙΓΜΕ, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου και τον ΕΟΤ.

Όλοι τους κατάφεραν τελικά να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φροντίσουν για την τήρηση των απαραίτητων κανόνων, διαβλέποντας τις δυνατότητες ανάπτυξης του γεωτουρισμού και προβολής των γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας. Τα γεωπάρκα έχουν όμως και άλλες αποστολές: να αναπτύξουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να ενημερώσουν τους πολίτες σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Το γεωπάρκο πάρκο Βίκου-Αώου, με τη χαράδρα του Βίκου να αποτελεί το επίκεντρο της γεωλογικής ιστορίας του τόπου, αναμφίβολα δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου και της Κόνιτσας. Αρκεί όλοι οι φορείς να κατανοήσουν τη σπουδαιότητά του και να συνεχίζουν να παλεύουν για την αξιοποίησή του προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας υπόψη τους ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη έχει τα φυσικά της όρια, όπως και ότι η συνένωση δυνάμεων πρέπει να δηλώνει το παρών της αδιάκοπα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3