Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δικηγόροι: «Όχι στο κλείσιμο του Στρατοδικείου Ιωαννίνων»

Εικόνα του άρθρου Δικηγόροι: «Όχι στο κλείσιμο του Στρατοδικείου Ιωαννίνων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2019, 13:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων για την κατάργηση του στρατοδικείου, αεροδικείου και ναυτοδικείου της πόλης, με την πρόεδρό του Μαρία Νάκα να εναποθέτει τις ελπίδες του συλλόγου για μη εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, έξω από το στρατοδικείο, παράσταση διαμαρτυρίας, η οποία δεν ήταν και ιδιαίτερα μαζική. Η κ. Νάκα, έχοντας στο πλευρό της και εκπροσώπους της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, τον Βασίλη Γοργόλη και τον Γιώργο Βίνη αντίστοιχα (αμφότεροι δικηγόροι), μίλησε για μια «καθόλα δημοκρατική πράξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, χωρίς να είναι ενήμεροι οι δικηγόροι. «Έγινε οργανωμένα για να μην μπορέσουμε να σταματήσουμε την κατάργηση του στρατοδικείου Ιωαννίνων» όπως είχε γίνει στο παρελθόν.

Το Στρατοδικείο Ιωαννίνων ξεκίνησε να λειτουργεί το 1991. Μετά από μια διακοπή επανήλθε το 1997, με τη λειτουργία του ναυτοδικείου και του αεροδικείου να εντάσσεται στη δικαιοδοσία του. Το στρατιωτικό αυτό δικαστήριο εξυπηρετεί όλες τις μονάδες της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, της Κέρκυρας και της Αιτωλοακαρνανίας. Με την κατάργησή του, οι δίκες θα γίνονται πια σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάνω απ’ όλα οι πολίτες.

Σύμφωνα με την κ. Νάκα, η εξέλιξη αυτή σημαίνει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, κι όχι το αντίθετο όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υπενθύμισε δε ότι το Στρατοδικείο στεγάζεται σε δημόσιο κτίριο στα Γιάννενα, όπως και ότι η όποια μισθοδοσία υπάρχει, θα συνεχίσει να υπάρχει. «Είναι ένα ενεργό στρατοδικείο με 3600 μηνύσεις σε εκκρεμότητα» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου «επένδυσε» πρόσφατα 50.000 ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

«Γενικά πρόκειται για μια κίνηση άνευ σχεδιασμού» είπε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ενώ έθεσε και την... εθνική παράμετρο λόγω της γειτνίασης των Ιωαννίνων με την Αλβανία. Η κ. Νάκα αναφέρθηκε και στα περί αποκέντρωσης. «Τελικά καμία κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως αποδεικνύεται, δεν είναι υπέρ της αποκέντρωσης των δομών» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την τοποθέτησή της και τις εκτιμήσεις της, η αιτία της κατάργησης του Στρατοδικείου Ιωαννίνων έγκειται στην εξυπηρέτηση ανωτάτων δικαστών οι οποίοι «θεωρούν ότι η μετάθεσή τους στα Γιάννενα είναι μια δυσμενής μετάθεση» όπως είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο διάβημα του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστα Τασούλα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αποστολάκη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back