Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δίκη Γιακουμάκη, μέρα 6η: οι απολογίες

Εικόνα του άρθρου Δίκη Γιακουμάκη, μέρα 6η: οι απολογίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2016, 19:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια δύσκολη γενικά μέρα, ήταν η έκτη μέρα της «δίκης Γιακουμάκη», η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Τα χαρακτηριστικότερα της σημερινής διαδικασίας, ήταν ότι εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο πρώην βουλευτής Χρίστος Μαρκογιαννάκης, ότι ξεκίνησαν οι απολογίες (μόνο αυτή του κ. Μαρκογιαννάκη απομένει) και ότι το Εφετείο πίεσε για πρώτη φορά ίσως τόσο πολύ, τους κατηγορούμενους, στις ερωτήσεις που ακολούθησαν την απολογία.

Καταρχάς, δεν έχει προστεθεί κάτι καινούργιο. Οι δύο κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν, περιέγραψαν σε αδρές γραμμές αυτό που συνέβη τον τελευταίο 1,5 περίπου χρόνο μέχρι να χαθεί ο 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής σχολής. Κοινός τόπος ήταν η θέση ότι, εφόσον δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες, δεν μπορούσαν να πάρουν δραστικότερα μέτρα. Επιπλέον όμως, αναφέρθηκαν αρκετές φορές στο γεγονός ότι δεν υπήρχε καν νομικό πλαίσιο λειτουργίας της εστίας, όπου συνέβαιναν τα επεισόδια και ότι όλα τα πειθαρχικά μέτρα λαμβάνονταν «εξ αντανακλάσεως», με βάση τον κανονισμό της σχολής.

Σήμερα κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι κάλυψαν τους εργαζόμενους της σχολής για τις πράξεις και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση, δεδομένων των ελλείψεων και της ανυπαρξίας νομικών «όπλων». Το δικαστήριο ωστόσο πίεσε πολύ τους κατηγορούμενους στις απολογίες τους, με την εισαγγελέα και την έδρα να ρωτούν συχνά εάν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ποινών και γενικώς, πρόληψης των φαινομένων εκφοβισμού εις βάρος του Γιακουμάκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρθηκε αρκετές φορές το όνομα σπουδαστή, ο οποίος κατήγγειλε πρώτος τα περιστατικά, αρνούμενος όμως να το κάνει και «ένορκα» αν του ζητούνταν από τη διεύθυνση, φοβούμενος τυχόν συνέπειες από συσπουδαστές του. Ο συγκεκριμένος πάντως, δεν κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη για το τι (και αν) είδε να γίνεται…

Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα, στη σημερινή μέρα της δίκης μάθαμε ότι το ρουσφέτι ονομάζεται «ενδιαφέρον του βουλευτή για τους πολίτες», ενώ δεν έλειψαν και κάποιες στιγμές μικροέντασης, με τους συγγενείς του αδικοχαμένου νεαρού να παρεμβαίνουν από το ακροατήριο. Ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν πρόλαβε να απολογηθεί καθώς η ώρα είχε πάει ήδη 3 το μεσημέρι και θα το κάνει μεθαύριο Πέμπτη, οπότε και θα επαναληφθεί η δίκη. Μετά τον κατηγορούμενο, θα αγορεύσουν οι συνήγοροι και το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να εκδώσει την απόφαση, η οποία πάντως αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back