ΓΙΑΝΝΕΝΑ

1η μέρα δίκης: Ξετυλίγεται το «κουβάρι» της υπόθεσης Γιακουμάκη

Εικόνα του άρθρου 1η μέρα δίκης: Ξετυλίγεται το «κουβάρι» της υπόθεσης Γιακουμάκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2016, 19:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκίνησε η «δίκη Γιακουμάκη» σήμερα το πρωί, με τρία πράγματα να πρέπει να σημειωθούν εξ αρχής:

Πρώτον, η δίκη αυτή δεν αφορά το «κυρίως σώμα» της υπόθεσης. Δεν αναζητά δηλαδή αυτουργούς κάθε είδους, υπεύθυνους για το χαμό του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής πριν από 2 σχεδόν χρόνια.

Δεύτερον, ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου δείχνουν αποφασισμένοι η δίκη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς.

Τρίτον, ότι για πρώτη φορά ακούγονται ένορκα, σε ακροατήριο (και όχι σε κάποιο μέσο ενημέρωσης), πράγματα που αφορούν την τραγική υπόθεση, η οποία κατέληξε στο θάνατο ενός νέου παιδιού.

Τα σημαντικά της πρώτης ημέρας είναι ότι από την κατάθεση του τρίτου κιόλας μάρτυρα, ενός συσπουδαστή του Γιακουμάκη, προέκυψε η ανάγκη να κληθούν να καταθέσουν άλλα δύο άτομα που δεν ήταν στον κατάλογο. Αμφότεροι, σύμφωνα με το μάρτυρα, έχουν υπάρξει αυτόπτες των «καψωνιών» και παρενοχλήσεων στον 20χρονο νέο, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, των καταγγελιών που έγιναν στη διοίκηση.

Στο εδώλιο βρίσκονται τρία άτομα: η υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής, ο πρώην διευθυντής της σχολής και ο πρώην βουλευτής και υπουργός Χρ. Μαρκογιαννάκης , οι οποίοι ελέγχονται για παραπτώματα σχετικά με τη διοίκηση της σχολής και την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων, αλλά και για το ενδεχόμενο ηθικής αυτουργίας στη συγκάλυψή τους. Ο πρώην βουλευτής δεν παρέστη σήμερα στο δικαστήριο.

Η πολύκροτη όπως αναμένεται δίκη, ξεκίνησε τελικά σήμερα το μεσημέρι, με απόρριψη των αιτημάτων των δύο πλευρών για πολιτική αγωγή. Επίσης, δεν δόθηκε νέα παράταση προκειμένου να παραστεί ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας που είναι δικηγόρος του πρώην διευθυντή της σχολής.

Πρώτη κατέθεσε η μητέρα του Γιακουμάκη, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ο γιος της, της είχε αποκαλύψει ότι υφίσταται παρενοχλήσεις και βασανιστήρια από συσπουδαστές του. Ο πατέρας του νεαρού που κατέθεσε αμέσως μετά, είπε μεταξύ άλλων ότι έγινε γνώστης των περιστατικών, μετά το χαμό του γιού του, από παιδιά που ήταν μαζί του στη σχολή. Από τις πρώτες δραματικές στιγμές της δίκης, ήταν η εξομολόγησή του ότι ο ίδιος δεν έστειλε τον Βαγγέλη να σπουδάσει στη σχολή, αλλά εκείνος το ζήτησε. Η μητέρα ερωτήθηκε αν οι δύο συγκεκριμένοι μάρτυρες θα βοηθήσουν τη δίκη. Φαίνεται ότι από την πορεία της πρώτης μέρας, αυτό κρίθηκε σκόπιμο. Επίσης, η μητέρα του 20χρονου ανέφερε ότι ειδοποιήθηκε σχετικά με τα τεκταινόμενα από την κατηγορούμενη,

Ο τρίτος μάρτυρας, σπουδαστής στη σχολή, ο οποίος μάλιστα την περίοδο του περιστατικού, εργαζόταν στη Βραζιλία (κατάγεται από εκεί), είπε πολλά πράγματα ενώπιον του δικαστηρίου. Καταρχάς, κατονόμασε μια ομάδα πέντε ατόμων που «πρωτοστατούσαν» στα περιστατικά εις βάρος του Γιακουμάκη.  Έπειτα, περιέγραψε πώς συνομίλησε μέσω Skype με τον κατηγορούμενο, πρώην διευθυντή, μετά την εύρεση του νεκρού και εκτίμησε ότι εκείνος θέλησε να τον αποτρέψει από το να μιλήσει στα ΜΜΕ. Ακόμα, ανέφερε ότι ο διευθυντής ενέργησε κατόπιν πολιτικών πιέσεων που δέχθηκε, υπέρ σπουδαστών.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, είχε πει στην κατηγορούμενη ότι ο Γιακουμάκης κινδυνεύει και μαζί, απευθύνθηκαν στον πρώην διευθυντή. Αρχικά, άλλαξαν δωμάτιο στον Γιακουμάκη, πράγμα που για λίγο, βελτίωσε την κατάσταση. Ιδιαίτερα περιγραφικός ήταν για παραβατικές συμπεριφορές των συγκεκριμένων σπουδαστών, οι οποίοι είναι καταγόμενοι από την Κρήτη (ξήλωμα δέντρων, σπάσιμο πορτών, απειλές και στον ίδιο, όταν ήταν στο πρώτο έτος της σχολής), αλλά και για την εκτίμησή του ότι ο αδικοχαμένος νέος δεν θα μαρτυρούσε ποτέ ότι δέχεται απειλές και βιαιοπραγούν εις βάρος του. Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι η κατηγορούμενη ενήργησε άμεσα όταν της μετέφερε τα περιστατικά.

«Έκαναν κουμάντο στη σχολή»

Από τις σχετικά τεταμένες στιγμές της πρώτης μέρας της δίκης ήταν οι ερωτήσεις που έκανε ο κατηγορούμενος πρώην διευθυντής στον μάρτυρα. Αποκαλύφθηκε ότι ο μάρτυρας πήγε να δουλέψει στην Βραζιλία με μεσολάβηση του κατηγορούμενου, κάτι που ο μάρτυρας δεν αρνήθηκε. Επέμενε όμως στην άποψή του, ότι ο κατηγορούμενος δεν έκανε όσα έπρεπε για να επιβληθεί στην ομάδα των σπουδαστών, που, όπως ειπώθηκε, ήταν αυτοί που «έκαναν κουμάντο στη σχολή».

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back