ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δίκη για τα αγριόγιδα: Στην αναμονή για έναν μήνα

Εικόνα του άρθρου Δίκη για τα αγριόγιδα: Στην αναμονή για έναν μήνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2017, 18:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν έγινε τελικά σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης των τριών που κατηγορούνται ότι εξολόθρευσαν στις 21 Φεβρουαρίου ένα κοπάδι έξι αγριόγιδων (σε κυοφορία) στην περιοχή του Τσεπελόβου. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 7 Απριλίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλλει την εκδίκαση του αυτόφωρου μετά από αίτημα της υπεράσπισης των τριών οι οποίοι είχαν συλληφθεί από θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. Η υπεράσπιση παρουσίασε στην έδρα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ένας από τους κατηγορούμενους νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Κατά τη διαδικασία συζήτησης της αναβολής, ένας από τους συνηγόρους έδωσε και μια πρώτη γεύση της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθηθεί. Ο δικηγόρος έκανε λόγο για «διάτρητη υπόθεση», επικαλούμενος «απουσία πρωτοκόλλου για τη λήψη δείγματος DNA και αίματος». Στο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις κατηγορούμενοι, είχαν βρεθεί τρίχες ζώου και αίματα.

Για την εκδίκαση της υπόθεσης, στο δικαστήριο παραβρέθηκαν πολλοί κυνηγοί και ο γραμματέας της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Μπάμπης Μπρέχας, όπως και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων για να καταδικάσουν, με την παρουσία τους, την αποτρόπαια πράξη.  Όλοι τους έχουν ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Το αγριόγιδο περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας. Όπως έχει σημειώσει σε ανακοινώσεις του ο σύλλογος «Αγριόγιδο στα βουνά», πρόκειται για ένα είδος θηλαστικού με πολύ σημαντικό οικολογικό ρόλο, το οποίο όμως δυστυχώς -εξαιτίας κυρίως του λαθροκυνηγίου του- αριθμεί, ακόμα και έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια νομοθετικής προστασίας μόνο 1.300 άτομα, εκ των οποίων λιγότερα από 500 θηλυκά και αυτά μοιρασμένα σε 20 απομονωμένους πληθυσμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back