ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο απαγορεύει την υποψηφιότητα Τραμπ στο Κολοράντο

Εικόνα του άρθρου Δικαστήριο απαγορεύει την υποψηφιότητα Τραμπ στο Κολοράντο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2023, 12:24
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο με οριακή πλειοψηφία (4-3)   αποφάσισε την Τρίτη ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο εξαιτίας των πράξεών του την 6η Ιανουαρίου 2021, την ημέρα που οπαδοί του επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο. 

Η ιστορική απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία πιθανότατα θα υιοθετηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, καθιστά τον Τραμπ τον πρώτο υποψήφιο πρόεδρο που θεωρείται ακατάλληλος για τον Λευκό Οίκο βάσει μιας σπάνια χρησιμοποιούμενης συνταγματικής διάταξης που απαγορεύει σε αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί σε «εξέγερση ή ανταρσία» να κατέχουν αξίωμα.

Η απόφαση ισχύει μόνο για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Κολοράντο στις 5 Μαρτίου, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει το καθεστώς του Τραμπ στην πολιτεία για τις γενικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. 

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και το δικαστήριο του Κολοράντο δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την ισχύ της απόφασής του τουλάχιστον μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2024, ώστε να επιτρέψει την άσκηση έφεσης.

Η αγωγή θεωρείται δοκιμή για μια ευρύτερη προσπάθεια να αποκλειστεί ο Τραμπ από τα ψηφοδέλτια των πολιτειών βάσει της παραγράφου 3 της 14ης τροπολογίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ για να μην μπορούν οι υποστηρικτές της συνομοσπονδίας να υπηρετούν στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back