ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διεργασίες στο δρόμο για τις δημοτικές εκλογές

Εικόνα του άρθρου Διεργασίες στο δρόμο για τις δημοτικές εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2018, 00:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα χρόνο και κάτι (αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι στο μεσοδιάστημα) πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η αναπόδραστη όπως όλα δείχνουν επιβολή της απλής αναλογικής στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας αλλάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι υπάρχουσες δυνάμεις την κατάσταση και στα Γιάννενα.

Η προαλειφόμενη εικόνα ενός «πολυδυναμικού» συμβουλίου δεν είναι ξένη για την πόλη. Έτσι και αλλιώς, αρκετές δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών εκλέχτηκαν αυτοδύναμες μόνο λόγω της ενισχυμένης και πλειοψηφικής εκλογικής διαδικασίας και όχι χάρη στη λαϊκή τους απεύθυνση.

Για να φτάσουν όμως στη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, συγκέρασαν ετερόκλητες δυνάμεις, κάτι που ουσιαστικά είναι υποχρεωμένες να το κάνουν και τώρα.

Ωστόσο, η αίσθηση ότι σχεδόν κάθε ψηφοδέλτιο που θα κατέβει στις εκλογές θα μπει και στο συμβούλιο, μάλλον προκαλεί το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί η συνδιαλλαγή δηλαδή, ειδικά τη στιγμή που η αυτοδιοίκηση συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες (σε κάποιες περιπτώσεις και πόρους), χωρίς όμως αυτό να είναι και απαγορευτικό για «ειλικρινείς αυτοδιοικητικές συμμαχίες».

Το πρόβλημα στα Γιάννενα, το έχουν κυρίως οι «παραδοσιακές» παρατάξεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή θα πρέπει να απευθυνθεί σε ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από εκείνη σε αυτή τη γεμάτη πολιτικές εξελίξεις δεκαετία και ταυτόχρονα, να απορροφήσει αρχηγικές τάσεις που υπάρχουν ήδη στο εσωτερικό της.  Επίσης, η ΝΔ που σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο διαχέεται σε τρεις παρατάξεις, θα πρέπει να βρει έναν καινούργιο τρόπο να ενισχύσει τη δύναμή της στο μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο που κράτησε και μέσω αυτού έκανε και κάνει αντιπολίτευση, την ΚΕΔΕ και σε δεύτερο βαθμό, την ΕΝΠΕ.

Η δημοτική αρχή από την άλλη, είναι ένα αίνιγμα. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις κορυφαίων στελεχών της που θέλουν να κατεβούν στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ήδη, κάποιοι «διαλέγουν συμβούλια», ανάλογα με το θέμα και το πόσο «καυτό» είναι ή κατά πόσο πάει κόντρα στις επιλογές του κόμματος. Ο εγγυητής της ενότητας συνεχίζει να είναι ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, που έτσι και αλλιώς γύρω του συσπειρώθηκαν διαφορετικών πολιτικών τάσεων άνθρωποι και στις προηγούμενες εκλογές.

Η αριστερά του δημοτικού συμβουλίου, μοιάζει να είναι η πιο ευνοημένη από τα μελλούμενα. Η παράταξη στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το μάλλον αναντίστοιχο με τις διακηρύξεις αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, τώρα κοιτάει προς όλα τα… έδρανα, πλην των δεξιών. Έχοντας εκτεθεί λιγότερο ως «κομματική» από την αντίστοιχη περιφερειακή, προετοιμάζεται για επιλογές (προσώπων) που δεν θα είναι εύκολη διαδικασία. 

Ωστόσο, η ατάκα του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες» ίσως περιγράφει αυτά που θα επακολουθήσουν.

Πιο… αριστερά, τα πράγματα μοιάζουν ρευστά στις εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, που ωστόσο έχουν την εκλογική δυναμική να είναι και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και απόλυτα δεδομένα στο ΚΚΕ.

Το σίγουρο είναι ότι οι διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει…




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back