ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής καταδίκη για το μακελειό στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Διεθνής καταδίκη για το μακελειό στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2024, 12:05
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι το περιστατικό θα απαιτήσει μια αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα. Μιλώντας στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες ενόψει μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής, ο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ καταδίκασε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή το «νέο μακελειό», αυτούς που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι χάθηκαν όταν διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε χάος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα την Παρασκευή και δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «τρομερή». Ο Μακρόν ανέφερε σε ανάρτησή του στην κοινωνική πλατφόρμα X: «Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που έρχονται από τη Γάζα, όπου άμαχοι έχουν στοχοποιηθεί από ισραηλινούς στρατιώτες. Εκφράζω την έντονη καταδίκη μου για τους πυροβολισμούς αυτούς και ζητώ την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «τρομερά ανησυχητικό» το θάνατο περισσότερων από 100 Παλαιστινίων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτό θα περιπλέξει τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στον σχεδόν πεντάμηνο πόλεμο, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «αναζητούν επειγόντως πρόσθετες πληροφορίες για το τι ακριβώς έλαβε χώρα».

Η Κίνα δήλωσε συγκλονισμένη από αυτό το περιστατικό και το καταδικάζει έντονα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι η χώρα είναι «σοκαρισμένη» από τους θανάτους στη Γάζα χθες και ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό των συγκρούσεων..

Η Τουρκία συντάχθηκε με την Σαουδική Αραβία, την Αιγύπτου και την Ιορδανίας στην καταδίκη του μακελειού από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατά των Παλαιστινίων, με το υπουργείο Εξωτερικών της να χαρακτηρίζει το γεγονός «ένα ακόμη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το Ισραήλ δήλωσε ότι πολλοί από τους νεκρούς ποδοπατήθηκαν στον χαοτικό συνωστισμό για την επισιτιστική βοήθεια και ότι τα στρατεύματά του πυροβόλησαν μόνο όταν ένιωσαν να κινδυνεύουν από το πλήθος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back