ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Παλαιστίνιοι περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια, εισέπραξαν σφαίρες

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Παλαιστίνιοι περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια, εισέπραξαν σφαίρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/02/2024, 20:32
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 280 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά Παλαιστινίων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε περισσότερους από 30.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ-Κίντρα δήλωσε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον κυκλικό κόμβο αλ-Ναμπούλσι δυτικά της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον όγκο και τη σοβαρότητα των τραυματισμών. Δεκάδες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το οποίο υπολειτουργεί μετά τις ισραηλινές επιδρομές.

Η απώλεια ζωών αμάχων ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων εβδομάδων. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι επρόκειτο για μια « σφαγή που διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός κατοχής εναντίον ανθρώπων που περίμεναν φορτηγά με βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι».

Το Ισραήλ αμφισβήτησε τον απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι του τομέα της υγείας στη Γάζα.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτήρισε τραγωδία τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων κατά την διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας και δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, οι θάνατοι προκλήθηκαν από τους οδηγούς των φορτηγών που έπεσαν επάνω στα συγκεντρωμένα πλήθη .

«Σε κάποιο σημείο τα φορτηγά κατακλύσθηκαν από πλήθη και οι άνθρωποι που τα οδηγούσαν, που ήταν οδηγοί κάτοικοι της Γάζας, έπεσαν επάνω στο πλήθος, σκοτώντας τελικά, όπως αντιλαμβάνομαι, δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αβίθ Χίμαν.

«Προφανώς πρόκειται για τραγωδία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Η Χαμάς, η οποία διοικεί τη λωρίδα της Γάζας από το 2007, δήλωσε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες στο Κατάρ με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατάει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι το περιστατικό θα περιπλέξει τις συνομιλίες και δήλωσε «Ξέρω ότι θα το κάνει».

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε «σοκαρισμένος», προσθέτοντας: «Ακόμη και μετά από σχεδόν πέντε μήνες βίαιων εχθροπραξιών, η Γάζα έχει ακόμη την ικανότητα να μας σοκάρει».

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back