ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Δικαστήριο: Το Ισραήλ να πάρει μέτρα αποτροπής της γενοκτονίας

Εικόνα του άρθρου Διεθνές Δικαστήριο: Το Ισραήλ να πάρει μέτρα αποτροπής της γενοκτονίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2024, 18:07
ΚΟΣΜΟΣ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγη διέταξε σήμερα το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία καθώς διεξάγει πόλεμο κατά των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ενώ η απόφαση διέψευσε τις ελπίδες των Παλαιστινίων για μια δεσμευτική εντολή να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, αποτέλεσε επίσης μια αποτυχία για το Ισραήλ, το οποίο ήλπιζε να απορρίψει μια υπόθεση που ασκήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης για τη γενοκτονία που θεσπίστηκε στις στάχτες του Ολοκαυτώματος.

Αποφασίζοντας επί της προσφυγής που είχε καταθέσει η Νότια Αφρική, το δικαστήριο είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης για τους Παλαιστίνιους αμάχους στον θύλακα.

Στην απόφαση, 15 από τους 17 δικαστές της επιτροπής του Διεθνούς Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ των έκτακτων μέτρων που κάλυπταν τα περισσότερα από αυτά που ζητούσε η Νότια Αφρική, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της εντολής να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Γάζα.

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει ερημώσει μεγάλο μέρος του πυκνοκατοικημένου θύλακα και έχει σκοτώσει περισσότερους από 25.000 Παλαιστίνιους σε σχεδόν τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την τύχη των ομήρων στη Γάζα και κάλεσε τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες να τους απελευθερώσουν αμέσως χωρίς όρους.

Αλλά η απόφαση, που χαιρετίστηκε από τους Παλαιστίνιους, θα είναι ωστόσο μια ντροπή για το Ισραήλ και τους στενότερους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ισραήλ είχε ζητήσει από το δικαστήριο να απορρίψει εντελώς την υπόθεση, λέγοντας ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Το κράτος του Ισραήλ πρέπει... να λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του για να αποτρέψει τη διάπραξη όλων των πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου ΙΙ της σύμβασης για τη Γενοκτονία», ανέφερε το δικαστήριο.

Το Ισραήλ πρέπει να του υποβάλει έκθεση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει σε ένα μήνα, είπε.

Οργή Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κατηγορία της γενοκτονίας που διατυπώθηκε εναντίον του Ισραήλ ήταν «εξωφρενική» και δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Η άθλια προσπάθεια να αρνηθεί το Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι κατάφωρη διάκριση κατά του εβραϊκού κράτους και δίκαια απορρίφθηκε», ανέφερε σε δήλωσή του.

Αλλά ενώ οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι οριστικές και χωρίς έφεση, το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να τις εφαρμόσει.

Το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε σε αυτό το στάδιο σχετικά με τον πυρήνα της υπόθεσης που έφερε η Νότια Αφρική - εάν έχει σημειωθεί γενοκτονία στη Γάζα. Αναγνώρισε όμως το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη Γάζα να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας.

Ικανοποίηση

Ο αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής Πολ Μασατίλε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόναλντ Λαμόλα εθεάθησαν να ζητωκραυγάζουν και να χορεύουν σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής γίνεται λόγος για «μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό» και εκφράζεται η ελπίδα «ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να ματαιώσει την εφαρμογή αυτής της διαταγής, όπως έχει απειλήσει δημοσίως, αλλά ότι θα ενεργήσει για την πλήρη συμμόρφωσή του, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει».

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ-Μαλίκι, έκανε λόγο για απόφαση «υπέρ της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου" και για "ένα κάλεσμα αφύπνισης για το Ισραήλ και τους παράγοντες που επέτρεψαν την παγιωμένη ατιμωρησία του».

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων ανεμίζουν σημαίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, Ολλανδία


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back