ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαχείριση απορριμμάτων: «μέτωπα» ανοιχτά

Εικόνα του άρθρου Διαχείριση απορριμμάτων: «μέτωπα» ανοιχτά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2021, 21:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για πρώτη φορά, μετά τις νέες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου μετέδωσε διαδικτυακά τη συνεδρίασή του, χάρη στην επιμονή της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Η συνεδρίαση, η οποία έγινε μετά από κοινό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (μετά από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»), είχε ως θέμα το έργο των οκτώ Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) η ολοκλήρωση του οποίου καθυστερεί σημαντικά, με επιπτώσεις στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων αλλά και στην οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και κατ’ επέκταση των δημοτών.

Σε αρκετά ερωτήματα δόθηκαν απαντήσεις και σε άλλα δεν δόθηκαν, ενώ σε άλλα οι απαντήσεις ήταν ολίγον τι συγκεχυμένες. Η περιφερειακή αρχή επέμεινε ότι αν δεν ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν θα γινόταν κανένα βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου «’δεν αξίωσε, δεν εκβίασε και δεν πήρε’ αρμοδιότητες από τους Δήμους, ή τέσσερις τότε Αναγκαστικούς Συνδέσμους» παραπέμποντας σε προγραμματικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε θετικός στο να αναλάβει ο ΦοΔΣΑ όχι μόνο τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης αλλά και το εργοστάσιο. Κατά πόσο βέβαια η στάση του αυτή αποτελεί έναν πολιτικό ελιγμό (για να «βγει» η συνεδρίαση), θα φανεί σύντομα, δεδομένου ότι ο κ. Καχριμάνης έχει υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων, προκρίνοντας ένα μικτό σύστημα διοίκησης μεταξύ α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους.

Εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εισηγήτρια ήταν η Τίνα Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». H παράταξη εδώ και έναν χρόνο θέτει επίμονα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Πολλά τα ερωτήματα που έθεσε η κα Ζέκα: από το κόστος του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, από τις συνεχείς παρατάσεις για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και τον εξοπλισμό και από τα πρακτικά της κοινής επιτροπής παρακολούθησης που δεν υπάρχουν μέχρι τις δικαστικές αντιδικίες μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και της «Αειφορικής Ηπείρου», από την οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και την επιλεκτική, όπως αναφέρθηκε, χρηματοδότηση Δήμων εκ μέρους της Περιφέρειας για να την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Πριν την τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη, σε πολιτικό επίπεδο, οι παρατάξεις της Αριστεράς διαφώνησαν με την ανάθεση των υπηρεσιών της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας έδωσε έμφαση στην ανάγκη εκχώρησης όλων των αρμοδιοτήτων για τα απορρίμματα στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), στους Δήμους δηλαδή. Ο Σπύρος Ριζόπουλος από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» επιτέθηκε προσωπικά στον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη για την πολιτική που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Αφού τον χαρακτήρισε «καλό σερίφη των πολιτικών συστημάτων», τον κατηγόρησε ότι «έχει αποτύχει πολιτικά» αλλά και για «πολιτικό εγωισμό» (σ.σ. ο κ. Ριζόπουλος, μετά την τοποθέτησή του, αποχώρησε από τη συνεδρίαση). Επιπλέον έκανε λόγο για «απόλυτη σύμπλευση» μεταξύ περιφερειακής αρχής και υπηρεσιών.

Πιο ήπιος ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος ζήτησε να «μη στοχοποιείται η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο» με το δεδομένο ότι υφίσταται μια συμφωνία. «Το αν δεν τηρείται η συμφωνία αυτή, σίγουρα δεν είναι ευθύνη της επιχείρησης» είπε, και ζήτησε από όλους να είναι «καλόπιστοι κατά τη συζήτηση για να δοθούν λύσεις».

 Κατά τη συζήτηση λοιπόν, ο κ. Καχριμάνης προσπάθησε αρχικά να πετάξει την μπάλα… στην εξέδρα.  Την αφορμή την πήρε από την αναφορά της κας Ζέκα στις δικαστικές διαμάχες μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και «Αειφορική Ηπείρου». Ο περιφερειάρχης έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να στρέψει αλλού τη συζήτηση και να αφήσει αιχμές κατά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κυρίως.

«Με δεδομένο ότι δεν έχετε ενημερωθεί από την Περιφέρεια, προκύπτει ένα ερώτημα: Από ποιον ακριβώς ενημερωθήκατε για το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων; Μήπως από τον ιδιώτη;» είπε, για να πάρει τη σαφέστατη απάντηση από την κα Ζέκα ότι οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα της «Αειφορικής Ηπείρου».

Στο ενδιάμεσο ο κ. Καχριμάνης προσπάθησε ανεπιτυχώς να θέσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενώπιον του διλήμματος «θέλετε να προστατεύσω τα συμφέροντα των δημοτών ή όχι;». Η Περιφέρεια Ηπείρου διεκδικεί από την «Αειφορική Ηπείρου» 690.000 ευρώ λόγω της καθυστερημένης λειτουργίας του εργοστασίου. Από την πλευρά της, η εταιρία διεκδικεί συνολικά 3,8 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για απώλεια εσόδων κ.λπ. Η όλη υπόθεση έχει πάει σε διαιτησία, και σίγουρα θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τους τοπικούς φορείς.

Και μετά από όλα αυτά σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων; Σύμφωνα με την Περιφέρεια Ηπείρου, τα έργα των Σ.Μ.Α. έχουν αποπερατωθεί εκτός από αυτόν στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, λόγω απρόβλεπτων γεωλογικών προβλημάτων. «Οι όποιες καθυστερήσεις εν πολλοίς οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες χωρίς υπαιτιότητα της Περιφέρειας. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση προέκυψε από την αδυναμία σύνδεσής τους με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ» είναι η απάντηση.

Το έργο της προμήθειας του εξοπλισμού των Σ.Μ.Α. εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2017. Η σύμβαση δε για την προμήθεια του εξοπλισμού υπογράφηκε με την κοινοπραξία Enact-Κιούσης τον Ιούνιο του 2018 η οποία έχει την υποχρέωση, όπως σημειώνει η Περιφέρεια, «για εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του εξοπλισμού». Κάποιο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των Σ.Μ.Α. όμως δεν δόθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back