ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικασίες «εξπρές» στην κατεδάφιση αυθαιρέτων

Εικόνα του άρθρου Διαδικασίες «εξπρές» στην κατεδάφιση αυθαιρέτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2018, 00:45
ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις», η οποία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας, με σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «όχι».

Η τροπολογία, όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργούς Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, θα είναι μεταβατική, μέχρι να λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια δόμησης. Διευκρίνισε πως χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία, δίνεται δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών (αναδασωτέες, κοντά στον αιγιαλό, ρέματα, ετοιμόρροπα κτίρια).

Για λόγους άμεσης εφαρμογής δεν προβλέπεται διαδικασία διοικητικών ενστάσεων, αλλά απευθείας προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ σε 15 ημέρες η πράξη κατεδάφισης γίνεται άμεσα εκτελεστή. Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό (όπως ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία από την εποχή Τρίτση) και σε ρέματα.

Επίσης, με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη για απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ καθώς και την επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων κατά 50% εφόσον υπάρχει αντίστοιχη επιμήκυνση του έργου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η Αποκεντρωμένη θα έχει τη δυνατότητα, μέσα σε λίγο χρόνο, να εξασφαλίσει ιδιωτικό συνεργείο για τις κατεδαφίσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι θα γίνει προτεραιοποίηση των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια. 


ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΑΣΤΑΣΙΑΣ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αφού αναφέρθηκε στην απλούστευση των διαδικασιών ώστε οι πολίτες να λάβουν σύντομα τις αποζημιώσεις τους, ανακοίνωσε πως σύντομα θα παρουσιαστεί και ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως είπε, στις φυσικές καταστροφές μέχρι τώρα οι αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για την πρώτη κατοικία, ωστόσο με τροπολογία πλέον επεκτείνονται και στη δεύτερη κατοικία. Ανέφερε επίσης ότι θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές με άλλες υποχρεώσεις των πληγέντων προς την εφορία.


Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Τέλος ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες το «μεγάλο εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού και το Παρατηρητήριο που αφορά και στις αυθαίρετες κατασκευές και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας αποτελούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμπεριλάβουν και την εθνική στρατηγική για τα δάση και τον αιγιαλό και τις οικιστικές πυκνώσεις.

«Από τα συμπεράσματα που έχουμε μέχρι στιγμής πολλοί Δήμοι δεν έχουν υποβάλλει σωστά τις οικιστικές πυκνώσεις, διότι ήδη υπάρχουν στατιστικά στοιχεία του Κτηματολογίου ότι 20% των πυκνώσεων είναι εκτός νομοθετικής πρόβλεψης. Πρέπει να σας πω ότι η πρόθεσή μας είναι στο νόμο των οικιστικών πυκνώσεων εκ των προτέρων να απορρίπτονται τις πρόβλεψης του νόμου, όσοι δεν είναι νόμιμες οικιστικές πυκνώσεις», τόνισε ο Σ. Φάμελλος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back