Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 5-11-2016, 21:34
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Κούρδοι σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (και στην Αθήνα) βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά των συλλήψεων και των διώξεων της ηγεσίας και των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία πραγματοποίησαν Κούρδοι που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και μέλη  πολιτικών κινημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Το «παρών» έδωσαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς και πλήθος κόσμου. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης ήταν «Όχι στη δικτατορία του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν «οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν επί μια εβδομάδα ενάντια στην φασιστική συμμορία του ΑΚΡ και του Ερντογάν».


ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Στην Κολωνία της Γερμανίας η ειρηνική διαδήλωσε συγκέντρωσε περί τα 6.500 άτομα, σύμφωνα τους υπολογισμούς της αστυνομίας, συμμετοχή μικρότερη από αυτήν που υπολόγιζαν οι οργανωτές που ήλπιζαν στην προσέλευση 10.000 έως 15.000 ανθρώπων.

Στο Παρίσι, περί τους 2.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες, συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ πριν πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Σατλέ κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματείστε τον Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» και «Η Τουρκία βομβαρδίζει, η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή», ενώ στην Ρεν, περί τα 800 άτομα διαδήλωσαν έπειτα από πρόσκληση του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου και της ένωσης Κουρδικής Φιλίας. 

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές κρατούσαν αφίσες που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας». Στη Μασσαλία, δεκάδες Κούρδοι κατέλαβαν κεντρική λεωφόρο όπου χόρεψαν κουρδικούς χορούς.

«Απέχουμε ελάχιστα από τη γενοκτονία», δήλωσε ο Μπερνάρ Ενέ, εξ ονόματος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τη «διαρκή τρομοκρατία» που υφίσταται ο κουρδικός λαός. Ενώ και στο Λονδίνο, διαδήλωσα Κούρδοι κατά του Ερντογάν κρατώντας πλακάτ τα οποία έγραφαν πως «η κυβέρνηση Ερντογάν δολοφονεί τους ανθρώπους».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso