Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάζοντας μια ανακοίνωση με οικονομικό περιεχόμενο

Εικόνα του άρθρου Διαβάζοντας μια ανακοίνωση με οικονομικό περιεχόμενο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2017, 11:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Στέφανος Μαντζούκας, σύμβουλος επιχειρήσεων, γράφει για τον τρόπο που ανακοινώνεται και που διαβάζουμε, ένα πρόγραμμα


Είτε θέλοντας να δημιουργήσεις μια νέα επιχείρηση είτε θέλοντας να αναπτύξεις την μικρή δικιά σου επιχείρηση, μπορεί να μπήκες στην διαδικασία εύρεσης του κατάλληλου ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης. Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής σου , έτσι και αυτό έχει από πίσω του την δικιά του «βιομηχανία». Πρέπει να απευθυνθείς στους σωστούς ανθρώπους για να δημιουργήσεις και ένα σωστό αποτέλεσμα. Κατάφερες λοιπόν να καταθέσεις την αίτηση σου και περιμένεις και δυστυχώς περιμένεις περισσότερο του αναμενομένου δικού σου μέτρου αναμονής .

Όμως κάθε οργανωμένη προσπάθεια έχει και συγκεκριμένο αποτέλεσμα είτε θετικό , είτε αρνητικό. Όσο και σημαντικό να είναι το αποτέλεσμα , σημαντική είναι και η πορεία προς αυτό.  Σε αυτήν την πορεία θα διαβάσεις πολλά και θα ακούσεις την περίπτωση του καθενός και τα προβλήματά του. Σπάνια θα ακούσεις την επιτυχία του ή και αν την ακούσεις μπορεί να μην την ερμηνεύσεις έτσι. Το βασικότερο όμως είναι σε αυτήν την πορεία να ακούς ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και να διαβάζεις κείμενα που είναι επίσημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα πρόγραμμα επιδότησης που ονομάζεται «Αναβάθμιση Πολύ Μικρών & Μικρών Επιχειρήσεων» . Το πρόγραμμα αυτό είναι συνέχεια παρόμοιων προγραμμάτων προηγουμένων ετών αλλά αυτήν την φορά δεν λειτούργησε όπως τα όμοια του στο παρελθόν. Δηλαδή, για πρώτη φορά, η υποβολή της αίτησης δεν συνοδευόταν από τον φάκελο των δικαιολογητικών της. Αυτό εφαρμόστηκε και στα άλλα τρία προγράμματα που προκηρύχτηκαν την ίδια περίοδο και αποτελεί το μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει το αρμόδιο υπουργείο. Συνέπεια όμως έχει η αξιολόγηση της αίτησης να γίνεται με «υποθετικά» στοιχεία, αφού φυσικός φάκελος με δικαιολογητικά ως αντιπαραβολή δεν υπάρχει. Άρα το υπουργείο είναι αναγκασμένο να προβεί σε προέγκριση των αιτήσεων και να ζητήσει την αποστολή του φυσικού φακέλου για να κάνει την αντιπαραβολή και να δώσει την οριστική έγκριση.

Αν και η παραπάνω διαδικασία εξασφαλίζει λιγότερη γραφειοκρατία και σε έναν βαθμό αυξάνει την αξιοκρατία, δυστυχώς αυξάνει σημαντικά το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και καθυστερεί κατά πολύ το οριστικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό της αναμονής να μην ακούτε δεξιά και αριστερά τον καθένα και να μην αρκείστε διαβάζοντας τίτλους ενημερωτικών εφημερίδων και sites, που δυστυχώς ο στόχος τους δεν είναι μόνο η ενημέρωση αλλά η δημιουργία εντυπώσεων.

Χαρακτηριστικά, στο προαναφερθέν πρόγραμμα, επειδή η καθυστέρηση των προεγκρίσεων αργούσε χαρακτηριστικά , το υπουργείο προέβη σε μια κίνηση η οποία δεν προβλεπόταν από κανένα επίσημο έγγραφο. Δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα επιχειρήσεων που ουσιαστικά αποτελούσε μια προ-προ-έγκριση των αιτήσεων, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσαν οριστικές εγκρίσεις. Αποτελούσαν μια ένδειξη της μη οριστικής βαθμολογίας και προϋπολογισμού που κατατέθηκε. Πολλά ενημερωτικά μέσα, βιάστηκαν να δημοσιεύσουν την ως άνω λίστα ως οριστικά αποτελέσματα, δημιουργώντας σύγχυση. Μάλιστα το υπουργείο μερικές μέρες μετά ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του εν λόγω προγράμματος και ουσιαστικά «ακύρωνε» την λίστα ονομάτων αφού μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την νέα χρηματοδότηση, ο πίνακας αυτός θα αλλάξει κατά πολύ.

Γιατί όμως το έκανε αυτό το υπουργείο; Γιατί να βγάλει μια λίστα η οποία δεν είναι η οριστική; Για τον ίδιο λόγο που κάποιο ενημερωτικό μέσο στον τίτλο της είδησης λέει όση αλήθεια θέλει. Την δημιουργία εντυπώσεων!

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο τοίχο του facebook, ενός ενημερωτικού blog ή ενός site να πετάγεται ένας ενδιαφέρον τίτλος ο οποίος όμως δεν συνοδεύεται πάντα από μια εξίσου ενδιαφέρουσα είδηση. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι προκειμένου να σας ωθήσει να κάνετε κλικ ώστε να σφυγμομετρηθεί η επισκεψιμότητα του άρθρου. Για τον ίδιο λόγο λοιπόν το υπουργείο έβγαλε μια τέτοια ανακοίνωση , για να σφυγμομετρηθούν οι αντιδράσεις της επιχειρηματικότητας.

Γιατί λοιπόν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα της σφυγμομέτρησης και να μην επιλέγουμε έγκυρες πηγές για την ενημέρωση μας. Ειδικά προγράμματα όπως το προαναφερθέν αλλά και άλλα σαν αυτό, μπορούν να αλλάξουν την ζωή και την καθημερινότητα ενός επιχειρηματία προς το καλύτερο. Γιατί να μην είμαστε όλοι μας πιο υπεύθυνοι στην στάση μας απέναντί τους;

Μαντζούκας Στέφανος

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

smconsulting.gr

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back