ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιο: Ο «μεγάλος ασθενής» θα έχει τον «γιατρό» του

Εικόνα του άρθρου Δημόσιο: Ο «μεγάλος ασθενής» θα έχει τον «γιατρό» του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2019, 22:51
ΕΛΛΑΔΑ

«Ο μεγάλος ασθενής», όπως συχνά αποκαλείται το ελληνικό Δημόσιο, αποκτά μια ολοκληρωμένη υπηρεσία «διάγνωσης» και «θεραπείας» του διοικητικού προβλήματος. 

Πρόκειται για ειδική γραμματεία που συστήνεται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με βάση τον νόμο 4590/19 και αποτελείται από δύο τομείς: Το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και την Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Όπως ειπώθηκε σε σχετική εκδήλωση που οργάνωσε το αρμόδιο υπουργείο, το Παρατηρητήριο είναι ο παθολόγος και ο ακτινοδιαγνώστης, που αναλύει και αξιολογεί τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης. Η άλλη υπηρεσία είναι ο «επεμβατικός γιατρός, αυτός που θα δώσει τη θεραπεία και αυτός που θα κάνει την επέμβαση αν χρειαστεί».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στην ανάγκη σύστασης του Παρατηρητηρίου σημείωσε ότι κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία ενός μηχανισμού συνολικής παρακολούθησης και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των παραγόμενων και εφαρμοζόμενων πολιτικών για τη διοικητική ανασυγκρότηση. Με τον τρόπο αυτό -είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου- θα εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την ανατροφοδότηση του επιτελικού σχεδιασμού του υπουργείου για την επίτευξη της αποστολής του.


Ο μηχανισμός

Για την υπηρεσία Υποστήριξης Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η υπουργός ανέφερε ότι προβλέπεται η οργάνωση και λειτουργία ενός μηχανισμού διάχυσης και εφαρμογής της πολιτικής του για τη διοικητική ανασυγκρότηση, ενίσχυσης των φορέων της δημόσιας διοίκησης με εργαλεία στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, χαρτογράφησης και απλοποίησης διαδικασιών, καθώς και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Αναλυτική παρουσίαση του Παρατηρητηρίου έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο οποίος επισήμανε ότι η σύστασή του «δεν είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά εντάσσεται στην εθνική στρατηγική τη χώρας και στη στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση, φιλοδοξώντας να συμβάλει στη δημιουργία μιας ισχυρής, ανεξάρτητης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, που θα υπηρετεί την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back