ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημόσιες συνεδριάσεις… στο Γραφείο 215

Εικόνα του άρθρου Δημόσιες συνεδριάσεις… στο Γραφείο 215
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2024, 18:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον α’ όροφο της Περιφέρειας Ηπείρου, λίγα μέτρα μετά το γραφείο του περιφερειάρχη Ηπείρου, βρίσκεται το Γραφείο 215.

Εκεί, στεγάζεται το Epirus Film Office. Εκτός από όταν γίνονται κάποιες συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια συνεδρίαζε εκεί η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου (και παλιότερα, στο γραφείο του περιφερειάρχη). Με την έναρξη της νέας θητείας, συνεδριάζει σε αυτό το γραφείο η οκταμελής Περιφερειακή Επιτροπή συν τον πρόεδρο, τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη.

Το Γραφείο 215 είναι ένας χώρος που χωράει ένα οβάλ τραπέζι με 10 καρέκλες, ένα μικρό γραφείο με υπολογιστή και τέσσερις ακόμα καρέκλες, κολλημένες σε έναν τοίχο.

Μέσα σε αυτό το Γραφείο λοιπόν έγινε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής («συνένωση» της Οικονομικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Επιτροπής), με τα τρία μέλη της αντιπολίτευσης-επικεφαλής των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος, «Ήπειρος Όλον-Ήπειρος Τόπος να Ζεις» Στέφανος Ζούμπας και «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Πρέντζας να θέτουν ζήτημα για τον τρόπο συνεδρίασης, με διαφορετική ένταση ο καθένας. 

Ο κ. Πρέντζας ήταν αυτός που έθεσε αρχικά το ζήτημα των δημόσιων συνεδριάσεων, ζητώντας αυτές να γίνονται στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Το αίτημά του να γίνει ψηφοφορία επί της πρότασής του στην Περιφερειακή Επιτροπή, απορρίφθηκε πολύ γρήγορα, με τον κ. Καχριμάνη να αναφέρει ότι «κάνουμε ό,τι λέει ο νόμος» και να υποστηρίζει ότι οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες.

Ο κ. Ζούμπας επεσήμανε ότι ο νόμος προβλέπει και «δημόσια παρουσία όσων θέλουν να παραστούν» αλλά «ο χώρος είναι άβολος». Σε αυτό το σημείο ο κ. Πρέντζας έκανε ένα σχόλιο περί «άβολης δημοκρατίας», με τον κ. Ζούμπα να μην το αποδέχεται. Ο κ. Στέφος, από την πλευρά του, κι αφού είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των υπολοίπων, θεώρησε προφανώς το θέμα λήξαν από τη στιγμή που ο κ. Καχριμάνης, ως πρόεδρος της επιτροπής, είπε «όχι» στο να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του κ. Πρέντζα.

Όπως έχει ξαναγράψει ο «Τύπος Ιωαννίνων», οι συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής είναι σημαντικές. Και ναι, είναι, βάσει νόμου, δημόσιες. Εδώ όμως υπάρχει ένα ζήτημα στο πώς ερμηνεύεται από την περιφερειακή αρχή ο δημόσιος χαρακτήρας των συνεδριάσεων.

Η νομοθεσία είναι σαφέστατη: «Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δημόσιες. Η επιτροπή με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της και με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών… Με απόφασή της, η οποία λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών της, η επιτροπή μπορεί να επιτρέπει να λάβουν τον λόγο εκπρόσωποι φορέων ή πολίτες που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση, εφόσον το ζητήσουν».

Το Γραφείο 215 είναι εκ των πραγμάτων όχι απλώς άβολο, αλλά ακατάλληλο. Και δεν είναι ζήτημα καλής συνεννόησης ή καλής διάθεσης. Επί της ουσίας, η επιλογή ενός τέτοιου χώρου αποκλείει με έμμεσο τρόπο την παρουσία πολιτών αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Και αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα της δημοκρατίας, και όχι κάποιας χωροταξίας.

Να διευκρινιστεί ότι η περιφερειακή αρχή δεν απαγορεύει την κάλυψη των συνεδριάσεων από δημοσιογράφους, όταν αυτοί βρίσκονται επί τόπου. Δεν τους διευκολύνει όμως.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back