Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημόσια και όχι σε ένα «κλειστό» γραφείο…

Εικόνα του άρθρου Δημόσια και όχι σε ένα «κλειστό» γραφείο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2022, 23:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Οικονομική Επιτροπή είναι το πιο ισχυρό όργανο της Περιφέρειας Ηπείρου. Σε αυτήν προεδρεύει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και συμμετέχουν μέλη-περιφερειακοί σύμβουλοι από την παράταξη της περιφερειακής αρχής και από τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης: «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλον» και «Ορίζοντες Ηπείρου».

Η Οικονομική Επιτροπή έγινε το πιο ισχυρό όργανο με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς σε αυτήν μεταβιβάστηκαν πολλές αρμοδιότητες.

Τα πιο βασικά θέματα αποφασίζονται εκεί, με έναν τεχνικό παρά πολιτικό τρόπο. Κάτι που βολεύει, εκ των πραγμάτων, την περιφερειακή αρχή.

Οι συνεδριάσεις της δε, δεν είναι δημόσιες, ενώ θα έπρεπε. Από την πρώτη στιγμή που συστάθηκαν οι αιρετές Περιφέρειες το 2011, οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής γίνονταν στο γραφείο του περιφερειάρχη απουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η τακτική αυτή δεν σταμάτησε να ακολουθείται. Το 2019, με τη νέα θητεία της περιφερειακής αρχής του κ. Καχριμάνη, η Οικονομική Επιτροπή μετακόμισε σε ένα διπλανό γραφείο. Κατάλληλο για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ακατάλληλο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μέσα στα χρόνια, ο «Τύπος Ιωαννίνων» ήταν παρών σε κάποιες από τις συνεδριάσεις, μετά από διεκδίκηση του νόμιμου δικαιώματος παρουσίας του. Οι συνθήκες ήταν όμως ακατάλληλες για να γίνει η δημοσιογραφική δουλειά, κυρίως επειδή άρχισαν να συγχέονται τα πράγματα μεταξύ του on και του off the record, του επίσημου και του ανεπίσημου. Παράλληλα, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής είχαν συνηθίσει σε μια πιο χαλαρή συνθήκη.

Το 2021 ήρθε η πανδημία, και οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής γίνονταν με τηλεδιάσκεψη άνευ οποιασδήποτε διαδικτυακής μετάδοσης. Πριν από λίγες ημέρες, η Οικονομική Επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της, διά ζώσης, συνεδρίαση. Με αφορμή αυτή τη συνεδρίαση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» (που δεν έχει εκπρόσωπο στην Επιτροπή, αλλά παρίσταται) κάνει παρέμβαση.

Η παράταξη, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τη σχετική νομοθεσία όπου αναφέρεται ρητά «οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται πάντοτε στο κατάστημα της Περιφέρειας και είναι δημόσιες». Και προφανώς έχει απόλυτο δίκιο.

«Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται σε μια εξαιρετικά ακατάλληλη αίθουσα που ούτε την παρουσία κοινού επιτρέπει ούτε φυσικά την παρουσία ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης. Με αυτό τον τρόπο καταργείται στην πράξη ο δημόσιος χαρακτήρας των συνεδριάσεων» τονίζει. Και έχει απόλυτο δίκιο. Βέβαια αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της περιφερειακής αρχής: να μην είναι δημόσιος ο χαρακτήρας των συνεδριάσεων. Κάτι που δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από καμία παράταξη ούτε και από τα ΜΜΕ στο όνομα της σωστής ενημέρωσης, της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει το αυτονόητο: οι συνεδριάσεις να γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου η υπάρχει η δυνατότητα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης και παρουσίας κοινού. Σε περίπτωση αδυναμίας συνεδρίασης δια ζώσης εξαιτίας εξαιρετικών μέτρων, τότε προτείνει να μεταδίδονται μέσω του καναλιού της Περιφέρειας στο youtube. Παράλληλα προτείνει τη συνέχιση της διαδικτυακής κάλυψης των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρότι αυτές θα γίνονται πια διά ζώσης.

Σημειωτέον ότι μεγαλύτερη δημοσιότητα απαιτείται και για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών (οι οποίες κατά την πανδημία δεν μεταδίδονταν στο youtube, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις). Μετά τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου, οι Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων έχουν αποκτήσει καθοριστικό ρόλο για πολλά θέματα, ενώ είχαν ήδη ενισχυμένο ρόλο και από το «νόμο Σκουρλέτη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back