ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δήμος Ζίτσας: «Αδικία ο αποκλεισμός μας από τις χρηματοδοτήσεις»

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ζίτσας: «Αδικία ο αποκλεισμός μας από τις χρηματοδοτήσεις»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2020, 17:40
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πριν από δύο εβδομάδες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε την κατανομή ανταποδοτικών τελών ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ για τους Δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούσαν δομές φιλοξενίας το 2019. Για τους Δήμους της Ηπείρου, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 295.500 ευρώ (διαβάστε εδώ). Από τον κατάλογο των Δήμων, απουσίαζε ο Δήμος Ζίτσας, ο οποίος διαμαρτύρεται με ψήφισμά του για τον αποκλεισμό του και κάνει λόγο για «αδικία».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι απέστειλε στον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη αίτημα να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Ζίτσας στους Δήμους που χρηματοδοτούνται για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών. Μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλη Γαρδίκου, το σώμα ενέκρινε σχετικό ψήφισμα.

Στο σχετικό ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει ως απαράδεκτη την πολιτική που εφαρμόζει «και το νεοσυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποκλείοντας το Δήμο Ζίτσας από την υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων που εφαρμόζει στους Δήμους όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών».

Ζητείται δε να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Ζίτσας στα ανταποδοτικά μέτρα, και να λάβει το ποσό που αντιστοιχεί για τις δομές προσφύγων στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη» όπως και για τα 120 άτομα που φιλοξενούνται σε ιδιωτικούς ξενώνες στο Νεοχώρι και στην Ασφάκα. Ο Δήμος Ζίτσας υπενθυμίζει ακόμη την υπόθεση των Γεζίντι στη Φανερωμένη της Βουνοπλαγιάς το 2016, στην προσπάθειά του να αποδείξει «τη σοβαρότητα με την οποία ο Δήμος χειρίζεται όλα αυτά τα χρόνια το προσφυγικό-μεταναστευτικό που εξελίσσεται σε μείζον εθνικό ζήτημα».

«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Δήμος Ζίτσας είχε αποκλειστεί από το στοχευμένο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για προσλήψεις στους Δήμους με δομές φιλοξενίας. Σήμερα, συνεχίζοντας την παράδοση, το υπουργείο τον αποκλείει από τις χρηματοδοτήσεις» αναφέρει στο ψήφισμα το οποίο στάλθηκε όχι μόνο στο υπουργείο αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού και τους βουλευτές Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back