ΑΠΟΨΕΙΣ

Δήμος Ιωαννιτών: Δεν άλλαξαν και τόσα πολλά…

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: Δεν άλλαξαν και τόσα πολλά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2023, 15:37
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χρειάστηκαν 4 χρόνια με πάρα πολλές, δομικές, σκληρές, αναγκαστικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, για να μην αλλάξουν και πολλά τελικά, στην κάλπη.

Το αποτέλεσμα, τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και στον Δήμο Ιωαννιτών έχει πολλά μηνύματα, αλλά και ένα βασικό χαρακτηριστικό: τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν πολύ με κάποια του 2019.

Πρώτον, ότι η Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα παραμένει η μεγαλύτερη παράταξη στα Γιάννενα, στον χώρο της κεντροαριστεράς ή όπως τουλάχιστον ορίζεται πλέον αυτός. Αυτή τη φορά ο Θωμάς Μπέγκας έχει να διαχειριστεί ένα προβάδισμα σχεδόν 10 μονάδων, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό δεν ανατρέπεται. Φαίνεται επίσης ότι ετούτη τη φορά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ διχάστηκαν λιγότερο από την προηγούμενη. Είναι μεν φαβορί, αλλά η πρόσφατη προϊστορία (του ’19) δεν της επιτρέπει εφησυχασμούς (του ’19 επίσης…).

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στον Δήμο Ιωαννιτών ανά εκλογικό τμήμα:


Ο αντίπαλός του, Δημήτρης Παπαγεωργίου, εκπροσωπεί μια δημοτική αρχή που θεωρεί επιτυχία ότι καταρχάς, μπήκε στον δεύτερο γύρο. Αυτό είναι ένα ζήτημα από μόνο του, όταν προτάσσεται μετά από 4 χρόνια διαχείρισης της εξουσίας. Η συνθήκη όμως δεν είναι ίδια με το 2019 και οι όροι πολιτικής διαμορφώνονται χωρίς την πληθωρική παρουσία του Μωυσή Ελισάφ και τις «διόδους» που διέθετε, για να μπορεί να ανατρέψει και τα δυσχερέστερα εκλογικά αποτελέσματα. Υπάρχει εντούτοις ένας συγκροτημένος, πιο προσηνής από τον προκάτοχό του επικεφαλής που πρώτα, χρειάστηκε να κερδίσει την ίδια του την παράταξη. Επίσης, η παράταξη έχει καλύτερη πρόσβαση στην κεντροδεξιά, ένα χώρο που οργανωτικά ηττήθηκε μακράν στον Δήμο Ιωαννιτών. Έχει όμως και «αντιπάθειες» εκεί…

Η δεξιά στην πόλη των Ιωαννίνων είναι ίσως ο λόγος που η ΝΔ, η οποία παρενέβη δραστικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και οικειοποιείται (νικηφόρα) αποτελέσματα, αδιαφορώντας για την απερχόμενη μόδα της «ανεξαρτησίας», δεν θέλησε να αναμειχθεί επίσημα στον Δήμο Ιωαννιτών. Η πιο πολιτική κα οργανωτική από όλες τις παρατάξεις της, αυτή της Τατιάνας Καλογιάννη, υπέστη σοβαρές εκλογικές απώλειες,. Ο Νίκος Γκόντας που έστησε όλη του την εκστρατεία στο τι έκανε πριν από 15 χρόνια ως δήμαρχος, έλαβε τα του 2019 ενώ οι προσδοκίες του ήταν μεγαλύτερες. Ο Παντελής Κολόκας τέλος, έμεινε και αυτός «κάτω από το ραντάρ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών, όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου, ουσιαστικά καταστράφηκε εκλογικά με σχεδόν… συνειδητό τρόπο. Η διάχυση στον Δήμο προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερα προβλήματα από τα ήδη υπαρκτά, με πρόσωπα, οδήγησε μεν στελέχη σε ψηλές θέσεις σταυροδοσίας, αλλά και στελέχη σε… πολύ χαμηλές, δείχνοντας ότι το κόμμα δεν κατάλαβε και πολλά από το στραπάτσο των βουλευτικών εκλογών.  Έτσι και αλλιώς, είναι μια πολύ μεταβατική φάση για το κόμμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ακολούθησε την ανοδική πανελλαδική τάση των δυνάμεων του ΚΚΕ. Φαίνεται ότι απορρόφησε ψηφοφόρους και από τις δύο πλευρές του πολιτικού του χώρου. Η ΛΑΣΥ πήρε 600 ψήφους περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές, αυξάνοντας δραματικά το ποσοστό της και κατοχυρώνοντας το χώρο της αριστεράς στο δημοτικό συμβούλιο, όντας μια από τις επιτυχημένες εκλογικές περιπτώσεις, φέτος.

Τέλος, η Αριστερή Παρέμβαση-Αγωνιστικό Μέτωπο έμεινε εκτός συμβουλίου, παρά το καλό της ποσοστό-για τον πολιτικό χώρο στον οποίο αναφέρεται. Το πρόβλημα της περιστολής της εκπροσώπησης στην αυτοδιοίκηση που δημιούργησε ο «νόμος Βορίδη» απειλεί έτσι και αλλιώς τις μικρότερες παρατάξεις και κατά συνέπεια και την πολυφωνία.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back