ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ιωαννιτών: Το βαθύ πολιτικό πρόβλημα και η επόμενη μέρα

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: Το βαθύ πολιτικό πρόβλημα και η επόμενη μέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2023, 16:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σαφές πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στην δημοτική αρχή είναι ορατό και ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, δεν το αρνήθηκε, στην πρώτη του δήλωση στα ΜΜΕ των Ιωαννίνων, ως επικεφαλής του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε τρία πράγματα, βασικά:

  • Πρώτον, υπερασπίστηκε τις διαδικασίες εκλογής του, καθώς και την εκλογή της προέδρου του σώματος, Ελένης Ακονίδου. Περιέγραψε πώς ακριβώς θεωρεί ο ίδιος ότι είναι «σταθερή» νομικά η εκλογή και γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει πλέον αρμοδιότητα.
  • Δεύτερον, αναγνώρισε το πολιτικό ζήτημα στη σύμπραξη της δημοτικής αρχής και προειδοποίησε την παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας. Η αμφισβήτηση από την παράταξη Γκόντα (τα 4/5 της τουλάχιστον) και ενός συμβούλου της παράταξής «Γιάννενα Νέα Εποχή» δημιουργεί ζήτημα συνοχής. Ο κ. Παπαγεωργίου, απαντώντας σε ερώτηση του Τύπου Ιωαννίνων σχετικά με τις θέσεις αντιδημάρχων που κρατούν οι σύμβουλοι της παράταξης Γκόντα ή και θέσεις σε διοικήσεις δημοτικών επιχειρήσεων, τόνισε ότι «το γεγονός από μόνο του έχει συνέπειες στη συνεργασία». Τι είδους συνέπειες, ενδέχεται να φανεί στην ανάδειξη των νέων αντιδημάρχων, που θα γίνει σήμερα. Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε με νόημα ότι σχετικά με τον ορισμό αντιδημάρχων «δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία αν δεν αναγνωρίζεται ο δήμαρχος».
  • Τρίτον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η παράταξη να είναι παρούσα και εκλογικά, προσεχώς. Είπε δηλαδή ότι σήμερα (20/3) συνεδριάζει η γραμματεία της παράταξης για να αποφασίσει τη θέση της στο προσεχές μέλλον. Νωρίτερα, τόνισε ότι «η παράταξη δεν πρόκειται να αφεθεί στην πολιτική λεηλασία. Ήρθε για να μείνει». Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος δεν έχει προσωπική στρατηγική.



Αυτά ήταν το «περίγραμμα». Πολλές φορές ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στον προκάτοχό του, τονίζοντας «μέρος του χρέους» στη μνήμη του, είναι να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο του.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, είπε ότι ναι μεν έχει επίγνωση ότι δεν εκλέχτηκε, αλλά τόνισε:

«Έχω πλήρη επίγνωση ότι δεν είμαι ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης. Όμως δεν θα είμαι δήμαρχος υπό ομηρεία, ούτε υπηρεσιακός και σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι δήμαρχος μειωμένης ευθύνης».

Είπε επίσης ότι δεν έχει προσωπική στρατηγική και ότι επιθυμεί να συνεχίσει τις συνεργασίες, αλλά και (όπως είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου του), να μη δοθούν «διοικητικές λύσεις» σε αυτές.

Πρόσθεσε ότι θα δεχθεί και ο ίδιος και η παράταξη την κριτική, ακόμα και σκληρή, αλλά όχι τέσσερις συνθήκες: «Δεν ανέχομαι το ψέμα, την διαβολή, την υποκρισία και την αλαζονεία».

Σε ό,τι αφορά τα διοικητικά ζητήματα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η εκλογή έγινε σύμφωνα με το νόμο. «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν απάντησε στον προσδιορισμένο από το νόμο χρόνο και δεν έχει δικαιοδοσία να επανέλθει».

Φυσικά, εδώ ενυπάρχουν τα ασαφή, συμπίπτοντα και ανοιχτά ζητήματα που αφήνουν οι αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου, τις οποίες η δημοτική αρχή υιοθέτησε και υπερασπίστηκε…

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ακόμα ότι «τιμάει τις συνεργασίες» και θα ήθελε να τις συνεχίσει. Είπε ακόμα ότι αναγνωρίζει το έργο του κ. Γκόντα, εκτιμάει το έργο του και έχει καλές προσωπικές και συναδελφικές σχέσεις.

Είπε ακόμα ότι «τα υπόλοιπα μέλη της σύμπραξης δεν θέτουν ζήτημα για τον τρόπο ανάδειξης του δημάρχου». Πρέπει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία ανάδειξης του δημάρχου, πήραν αποστάσεις και τρία μέλη της δημαρχιακής παράταξης, τα δύο όντας αντιδήμαρχοι.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι, αναφερόμενος στον τρόπο εκλογής του δημάρχου, παρέπεμψε στην επιστολή του Μωυσή Ελισάφ, από τις αρχές Ιανουαρίου, λέγοντας ότι ο εκλιπών δήμαρχος δεν έκανε ερώτημα, αλλά διατύπωσε το πώς θεωρούσε ο ίδιος «σωστό, νόμιμο, ηθικό», χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση η συγκεκριμένη επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η στάση του υπουργείου είναι επίσης ένα ερώτημα, καθώς και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση –η οποία πρακτικά συνδέεται και πολιτικά με την ηγεσία του υπουργείου-  δεν έδειξε καμία ζέση, όπως υποχρεούται, να πάρει θέση.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε και κάτι άλλο ενδιαφέρον: Ότι το πρακτικό σύμπραξης των δημοτικών παρατάξεων (το οποίο θα γίνει δημόσιο κάποτε…), δεσμεύει τα μέλη της σύμπραξης μέχρι το τέλος της θητείας.  «Το πώς θα γίνει αυτό, θα το δούμε στην εξέλιξη των πραγμάτων», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ
σε τι ποντάρει;
πού το πάει;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back