ΕΚΛΟΓΕΣ

20 οι υποψήφιοι δήμαρχοι (πλην Ιωαννίνων)

Εικόνα του άρθρου 20 οι υποψήφιοι δήμαρχοι (πλην Ιωαννίνων)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2023, 01:03
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην επερχόμενη εκλογική αυτοδιοικητική αναμέτρηση του Οκτωβρίου, 20 είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα ριχτούν στη μάχη στους επτά Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, πλην του Δήμου Ιωαννιτών.

Παλιοί και «καθιερωμένοι», αλλά και νέα πρόσωπα. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που προκύπτουν μετά από συμπράξεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως στην Κόνιτσα και στο Ζαγόρι, αλλά και περιπτώσεις υποψηφίων-πρώην συνεργατών δημάρχων που βγήκαν κόντρα και πιο δυναμικά στο προσκήνιο, όπως στη Ζίτσα και στο Πωγώνι.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: Βαΐτσης-Λεοντάρης-Τραγουδάρας

Τρεις είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Μετά την απόφαση του νυν δημάρχου Γιάννη Σεντελέ να αποσυρθεί, άνοιξαν οι πόρτες διεκδίκησης της δημαρχίας για τον Νίκο Βαΐτση, άνοιξε για τον Νίκο Βαΐτση, επί σειρά χρόνων αντιδήμαρχο.

Ο κ. Βαΐτσης θα αντιμετωπίσει τον Λάμπρο Τραγουδάρα. Ο ίδιος προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως συμβαίνει στους μικρούς Δήμους, το ψηφοδέλτιό του είναι πολυσυλλεκτικό.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) κατεβαίνει με υποψήφιο δήμαρχο τον Λεωνίδα Λεοντάρη.

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: Καραμπίνας-Ντακαλέτσης-Πετράκης

Η «μάχη» στον Δήμο Δωδώνης θα είναι μάχη δύο ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουν σαφή πολιτική αναφορά στον χώρο της ΝΔ.

Ο νυν δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης θα έχει αυτή τη φορά απέναντί του έναν ομοϊδεάτη του, τον Γιάννη Καραμπίνα –και συνήθως αυτές οι «εσωτερικές» μάχες είναι σκληρές. Από το 2006 έως το 2019, ο κ. Καραμπίνας ήταν νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη. Το 2019 αποφάσισε να μη συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές με την προσδοκία ότι θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο έμεινε εκτός.

Εν έτει 2023, επιχειρεί την επιστροφή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως δήμαρχος Δωδώνης.

Από την εκλογική κούρσα αποσύρθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκος Λώλος, ο οποίος είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για δήμαρχος. Η απόσυρσή του έγινε συνοδεία καταγγελιών για «προσωπικές πιέσεις σε υποψηφίους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πιέσεις αυτές οδήγησαν σε διαρροές.

Υπάρχει και τρίτος υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Δωδώνης: ο Αντώνης Πετράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». «Παραδοσιακά» υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη του ΚΚΕ στον Δήμο Δωδώνης ήταν ο Τάσος Τόκας, ο οποίος βρίσκεται πια στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Σημειωτέον ότι ο πρώην δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Δωδώνης Γιάννης Μπούκας, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του, δεν κατάφερε να κάνει ψηφοδέλτιο.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: Γεωργούλη-Δαρδάνη-Πάικας-Πλιάκος

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα αναμετρηθούν στον Δήμο Ζίτσας. Ο νυν δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, που κάποτε ήταν νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη, θα διεκδικήσει για τρίτη φορά τον δημαρχιακό θώκο.

Απέναντί του, θα έχει τον Σπύρο Πάικα με την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες», μια παράταξη που φτιάχτηκε μετά το ναυάγιο της συνέχισης της προηγούμενης παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο. Η παράταξη του κ. Γαρδίκου είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2019 με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γαρδίκος έγινε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων. Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» ολοκλήρωσε τον κύκλο της μετά το «σχίσμα» που προκάλεσε η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Ζίτσας, η οποία είχε διαμηνύσει ότι «θα διερευνήσει νέες πρωτοβουλίες»…

Στο σχήμα των διεκδικητών, συμμετέχει και η Γιάννα Γεωργούλη. Η κα Γεωργούλη προέρχεται από την παράταξη του κ. Πλιάκου. Μάλιστα, είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος επί πολλά χρόνια. Η ρήξη με τον κ. Πλιάκο ήρθε κάποια στιγμή, με την κα Γεωργούλη να «καταγγέλλει προσωπικές στρατηγικές», χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Η τέταρτη υποψήφια είναι πάλι γυναίκα: Η Σπυριδούλα Δαρδάνη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ: Ζαρκάδας-Σουκουβέλος

Ο Γιώργος Σουκουβέλος, με πολιτική αναφορά στη ΝΔ, διεκδικεί εκ νέου τη δημαρχία, έχοντας απέναντί του τον Λευτέρη Ζαρκάδα. Ο κ. Ζαρκάδας τέθηκε επικεφαλής μιας νέας παράταξης, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των δυνάμεων της σημερινής αντιπολίτευσης: της παράταξης του πρώην δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και της παράταξης του Λεωνίδα Τσουμάνη.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ:  Έξαρχος-Παπασπύρου- Σδούκος

Ο Δήμος Κόνιτσας είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Εδώ και έναν χρόνο, δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης –του πρώην δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου και του Βασίλη Σπανού- αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Εξάρχου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα δηλώσει το παρών της. Υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Δημήτρης Σδούκος.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Αβέρωφ-Σούλτης

Πριν από λίγες ημέρες, ο νυν δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, με πολιτική αναφορά στη ΝΔ, ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Μια εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν ήταν αναμενόμενη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Μαρίας-Χριστίνας Αβέρωφ. Το όνομα «Αβέρωφ» παραμένει ισχυρό εντός και εκτός Μετσόβου. Η υποψήφια δήμαρχος είναι κόρη του πρώην δημάρχου Μετσόβου, πρώην βουλευτή της ΝΔ και ευρωβουλευτή Γιάννη Αβέρωφ.

Απέναντί της θα έχει τον Θεόφιλο Σούλτη, ως επικεφαλής της σύμπραξης των σημερινών τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Γκόγκος-Καψάλης-Ροσιλόβαλης

Ο Κώστας Καψάλης επιδιώκει να παραμείνει ο δήμαρχος με τα περισσότερα χρόνια σε δημαρχιακό θώκο στην Ήπειρο.

Απέναντί του θα έχει έναν παλιό, στενό συνεργάτη του, τον Χρήστο Γκόγκο, ο οποίος ήταν μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και τον υποψήφιο δήμαρχο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρη Ροσιλόβαλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back