Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ιωαννιτών: 98+δεκάδες άλλες υποψηφιότητες…

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: 98+δεκάδες άλλες υποψηφιότητες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2023, 16:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η συγκρότηση ψηφοδελτίου για την κάθε παράταξη που διεκδικεί τη δημαρχία του Δήμου Ιωαννιτών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η κάθε παράταξη, όπως είναι εύλογο, θέλει να φτιάξει όχι μόνο ένα ολοκληρωμένο αλλά και ένα δυνατό ψηφοδέλτιο.

Θέλει πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής και με πολιτικό λόγο, πρόσωπα που να μπορούν να δώσουν μάχες στον εκλογικό στίβο και να φέρουν ψήφους, αλλά και που σε περίπτωση δημαρχίας, να μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Ένα παράλληλο ζητούμενο είναι όμως και ο αριθμός των υποψηφίων.

Και εκεί το νούμερο κάθε άλλο παρά μικρό είναι, βάσει της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου 4804/2021 (του νόμου που κατάργησε την απλή αναλογική), το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, θα έχει 39 δημοτικούς συμβούλους κι όχι 45 συμβούλους όπως ισχύει σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι το κάθε κεντρικό ψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 39 υποψήφιους-ες δημοτικούς συμβούλους. Από κει και πέρα υπάρχει η δυνατότητα προσαύξησης έως και 150% -άρα ο ανώτερος αριθμός του κεντρικού ψηφοδελτίου για κάθε συνδυασμό μπορεί να είναι 98 υποψήφιοι-ες δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι αριθμοί ανεβαίνουν κατά πολύ για τους υποψήφιους συμβούλους κάθε Δημοτικής Κοινότητας. Για τον Δήμο Ιωαννιτών, ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων σε έναν συνδυασμό πρέπει να είναι 128. Και εδώ ισχύει το ανώτατο όριο όπως προκύπτει από τη δυνατότητα προσαύξησης έως και 150%.

Ο κάθε συνδυασμός πρέπει να καλύπτει το 60% τουλάχιστον των δημοτικών κοινοτήτων –μια ρύθμιση που ήρθε πριν από έναν μήνα με τον Ν. 5027/2023 (σε ρύθμιση του Ν. 4804/2021, το ποσοστό ήταν 80%).

Επίσης, από κάθε φύλο, πρέπει να υπάρχει ποσοστό 40% τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας.

Είναι εύλογο ότι ένας συνδυασμός, μια παράταξη, που διεκδικεί τη δημαρχία, δεν μπορεί να κινηθεί στα ελάχιστα απαιτούμενα όρια. Με τα δεδομένα που ισχύουν για τον Δήμο Ιωαννιτών, ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο και πλήρες, σε πολιτικό επίπεδο, εφόσον «μετράει» τουλάχιστον (και επιεικώς) πάνω από 270 υποψηφίους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back