ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Β. Τζουμέρκων: Κατά του υδροηλεκτρικού στον Καλαρρύτικο

Εικόνα του άρθρου Δήμος Β. Τζουμέρκων: Κατά του υδροηλεκτρικού στον Καλαρρύτικο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2024, 14:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ζητάει τον επανέλεγχο του φακέλου για το υδροηλεκτρικό έργο στον Καλαρρύτικο ποταμό, με ισχύ 1,5MW, με έγγραφο που έστειλε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Οι βασικές ενστάσεις του Δήμου είναι ότι το έργο είναι πολύ κοντά (600μ.), με οπτική επαφή, στη μονή Κηπίνας και επηρεάζει τα γεφύρια Ραφτάνη και Συγκούνα, καθώς και ότι θα αλλάξει τη φυσική εικόνα μιας περιοχής ιδιαίτερου κάλους.

Επίσης, τονίζει στο έγγραφο ότι αναγκαστικά θα εκτραπούν μεγάλες ποσότητες νερού, γεγονός που θα φέρει αλυσιδωτές αλλαγές στο περιβάλλον και οχλήσεις, όπως ο έντονος θόρυβος.

Ο δήμαρχος Νίκος Βαΐτσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η προστασία της κοιλάδας του Καλαρρύτικου ποταμού από κάθε μορφής παρεμβάσεις και κυρίως αυτού του είδους εγκαταστάσεων, αποτελεί για τον Δήμο μας όρο απαράβατο. Ο φυσικός πλούτος, ο σεβασμός στο περιβάλλον, στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, θεωρούμε πως αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης, σημειώνει ότι κοντά στην περιοχή του συγκεκριμένου έργου έχουν λάβει βεβαιώσεις παραγωγού άλλα μικρότερα υδροηλεκτρικά, «που δεν βρίσκονται στον κύριο κλάδο του ποταμού Καλαρρύτικου και Αράχθου, αλλά σε συμβάλλοντα υδατορρέματα και τα οποία ο Δήμος εξετάζει κατά περίπτωση και δεν προβάλλει ως τώρα ιδιαίτερες αντιρρήσεις».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3