ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα: Ψηφίζουν οι Τούρκοι της Ευρώπης

Εικόνα του άρθρου Δημοψήφισμα: Ψηφίζουν οι Τούρκοι της Ευρώπης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2017, 13:36
ΚΟΣΜΟΣ

Στη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Άγκυρας και πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι Τούρκοι πολίτες που κατοικούν στην Ευρώπη και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, προσέρχονται από χθες στις κάλπες. 

Στην Ελλάδα η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα τέσσερα τουρκικά προξενεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής και της Ρόδου στις 8 και 9 Απριλίου από τις 09:00 έως τις 21:00.

Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 2,5 εκατ., με το μεγαλύτερο μέρος να κατοικεί στην Γερμανία (κάπου 1,4 εκατ.) και τους υπόλοιπους σε Γαλλία (πάνω από 300.000), την Ολλανδία (250.000) και άλλες χώρες.

Η ετυμηγορία των Τούρκων της Ευρώπης θεωρείται σημαντική, ειδικά εφόσον αληθεύουν οι προβλέψεις αρκετών δημοσκοπήσεων για μικρή διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι». Πολύ περισσότερο καθώς στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2015, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε λάβει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ποσοστά πολύ πάνω από 50% ή και 60%. 

Σημειώνεται ότι η διαδικασία στην Ευρώπη θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια οι κάλπες θα μεταφερθούν στην Άγκυρα, όπου θα γίνει η καταμέτρηση το βράδυ της 16ης Απριλίου, με την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back