ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμαρχος Ιωαννίνων: «Υποστηρίζουμε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους»

Εικόνα του άρθρου Δήμαρχος Ιωαννίνων: «Υποστηρίζουμε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2024, 09:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μιλώντας προ ημερησίας στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους:

«Η αναγνώριση αυτή δεν είναι μόνο μια πολιτική πράξη, αλλά και μια πράξη ηθικής δικαιοσύνης. Είναι μια αναγνώριση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Είναι ένα μήνυμα ότι η ειρήνη είναι δυνατή, ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και που πρέπει να υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει από την κατοχή, τη βία, την προσφυγιά και την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του. Οι εικόνες των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ανασφάλειας, οι οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους, και οι καθημερινές προκλήσεις της ζωής υπό κατοχή μας συγκλονίζουν όλους» και αναφέρθηκε ειδικότερα στην Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι που πιστεύουμε στην ειρήνη, πρέπει να είμαστε οι φορείς της αλλαγής. Πρέπει να ενισχύσουμε τις φωνές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αλληλοκατανόηση την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των δύο λαών».

Ο κ. Μπέγκας είπε επίσης ότι πρέπει να επικρατήσει η διπλωματία και ότι ναι μεν «οι τρομοκρατικές ενέργειες εκ μέρους της Χαμάς είναι καταδικαστέες, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για αντίποινα εκ μέρους της κυβέρνησης Νετανιάχου που τείνουν να προκαλέσουν μια σύγχρονη γενοκτονία».

Κατέληξε τονίζοντας ότι «όλοι μαζί πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για τον τερματισμό της βίας και την προώθηση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης για όλους τους εμπλεκόμενους».


ΣΧΟΛΙΑ
Student
Πολύ σωστά τα όσα λέει ο Κος Μπέγκας, ως προς το τι συμβαίνει. Και είναι τραγικό και εγκληματικό αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. Όμως, δουλεία του όμως είναι η Πόλη και οι κάτοικοί της. Όχι η άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ατόπημά του μεγάλο, το εν εκφέρει ως Δήμαρχος άποψη επι της κεντρικής πολιτικής. Φυσικά, δικαιούται ως πολίτης, σε προσωπικό επίπεδο, όμως. Όχι, ex cathedra.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back