Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμαρχος ίσων αποστάσεων…

Εικόνα του άρθρου Δήμαρχος ίσων αποστάσεων…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2020, 18:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για το δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, όσα έγιναν κατά το Πολυτεχνείο, με τραυματισμούς, μαζικές προσαγωγές, συλλήψεις, πρόστιμα, είναι θέμα «ίσων αποστάσεων». Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, έμεινε στην εκφρασμένη «με πολύ μεγάλη σαφήνεια θλίψη μας» για τα γεγονότα, «για μια μέρα που μας γυρίζει κάποιους από εμάς στα εφηβικά μας χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ήταν αρνητικός όμως στο ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, λέγοντας ότι αν βγει ψήφισμα, θα πρέπει να καταδικάζει «τη βία από όπου και αν προέρχεται, όπως είπε ο κ. Μπαρτζώκας». Ο κ. Μπαρτζώκας, συνεργάτης του δημάρχου στη δημοτική αρχή, είδε και αυτός «βία διαδηλωτών», παρότι τα γεγονότα τον διαψεύδουν.

Μάλιστα, ο κ. Ελισάφ είπε ότι «καλώς ή κακώς το μονοπώλιο της βίας έχει το κράτος», αναπαράγοντας μια άποψη η οποία σηκώνει πολλή συζήτηση και επικαλέστηκε «κορυφαίους συνταγματολόγους που λένε ότι δεν παραβιάζεται το σύνταγμα».

«Ευθυγράμμισε» το Πολυτεχνείο με τις θρησκευτικές συνήθειες και γιορτές, δίνοντας μια «θεολογική» εκδοχή της πολιτικής, προκειμένου να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση και ευθυγραμμίστηκε με όλα σχεδόν τα κυβερνητικά επιχειρήματα των ημερών.

Το μόνο σημείο που διαχώρισε τη στάση του, ήταν ότι η νομοθετική απαγόρευση ήταν «άτεχνος τρόπος» από πλευράς κυβέρνησης, αλλά «κατά την ταπεινή του άποψη».

Εν ολίγοις, ως θεσμικό πρόσωπο, ο δήμαρχος έριξε την ευθύνη βασικά στους διαδηλωτές: «Κάποιοι είπανε ότι ‘εμείς θα παραβούμε το νόμο’. Και ο αστυνομικός που είναι ένας από εμάς του δόθηκε εντολή να εφαρμόσει το νόμο. Τυχόν παραβάσεις από αστυνομικές δυνάμεις, οφείλουμε να τις επισημαίνουμε» τόνισε, πέφτοντας και σε αντίφαση, με την αναπαραγωγή της άποψης περί μονοπωλίου της βίας…

Επίσης, ο κ. Ελισάφ συμμερίστηκε πλήρως την κυβερνητική θέση περί ατομικής ευθύνης, λέγοντας ότι «προέχει η ατομική ευθύνη όλων μας και σαν σύνολο. Θα πρέπει να συμμορφωθούμε όλοι. Είναι επιταγή μιας δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας».

Τέλος, ο δήμαρχος, που συνήθως σε δηλώσεις του αρνείται το δικαίωμα της κριτικής στις δημοκρατικές του ευαισθησίες και αντανακλαστικά, αρνήθηκε αυτές ακριβώς τις ευαισθησίες στην κα Τσουμάνη, λέγοντας ότι «εκ του ασφαλούς πετάει τα αντιδικτατορικά της η κα Τσουμάνη. Είναι περιττά όλα αυτά. Να περισώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε».

Το ψήφισμα, μετά από πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου, μετατέθηκε για αύριο στις 13.00, για να «βρεθεί μέση λύση» για κοινό ψήφισμα.

ΣΧΟΛΙΑ
Γιάννης
Εσείς στο epiruspost δεν είδατε βία διαδηλωτών. Με τις σημαίες τους να χτυπούν τους αστυνομικούς δεν το είδατε; Οι νόμοι είναι για όλους. Μια συγκέντρωση π,χ, για τον ΠΑΣ θα ήταν <<βλακώδης ενέργεια>> σε μέρες lockdown ενώ των ΚΚέδων με τις σημαίες της πρωην Σοβιετικής ένωσης δεν είναι;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back